1.2.2. Служба оториноларингологије и максилофацијалне хирургије

Из историје службе
Први писани траг о лечењу и операцијама из области ОРЛ и МФХ потиче из 1896.године, од тадашњег управника Болнице, Прим др Николе Вујића , а говори о следећим операцијама: Necrectomia ossis zygomatici l. dex. et transplatatio cutis sec Thiersch; Tonsillectomia bilateralis ; Extirpatio epitheliomatis labii oris inferior.
Први оториноларинголози радили су при Хируршком одељењу болнице. Шездесетих година прошлог века одвојено је 8 кревета у оквиру Хируршког одељења. Рад се сводио углавном на хитне случајеве, операције крајника и амбулантне прегледе, које су обављали два оториноларинголога: др Пејић и др.Милошев. Оваква Служба, није задовољавала потребе целог подручја,те се указала потреба отварања ОРЛ одељења у оквиру Опште болнице.
Оснивач ОРЛ одељења Болнице у Сремској Митровици био је прим др Дјура Баленовић 1963.године и од тада су у одељењу радили: др Ж. Урошевић, Ђ.Живковић, др В.Одавић, др Б.Синђић, др К.Гачић, др Б.Субашић, а као консултанти : проф.др Ђ.Фишер из Новог Сада, Прим.др Д.Бандовић,Прим.др И.Кузмановић, др Б.Томић, Прим.др З.Катић, др В.Филиповић из Шапца. 1989.године у службу је примљен максилофацијални хирург др Стеван Живковић. Одлуком Министарства здравља РС 1996.године, основана је Служба за максилофацијалну хирургију.

Служба данас
Новим законом о здравственој заштити од 2008.године ОРЛ и МФХ функционишу као јединствена служба.Пресељењем у реновирану зграду 2006. године, са капацитетом од 30 болесничких постеља,распоређених у пет комфорних,климатизованих соба, уз два апартмана и новим операционим блоком,услови и квалитет лечења су подигнути на највиши ниво.Рад службе се одвија кроз стациоинарни и амбулантно-поликлинички део са аудиовестибулолошким кабинетом,кабинетом за алерголошко испитивање са ринометријом и салом за мање хируршке интервенције.
Годишње се у просеку, овде уради близу 700 операција ( 550 ОРЛ и 150 МФХ) и око 650 мањих хируршких интервенција. Ентузијазмом свих лекара за стицање нових знања и вештина,остварена је едукација на пољу најсавременијих процедура дијагностике и лечења .Објављени стручни радови из области ОРЛ и МФХ на Европским и Светским конгресима, осликавају на најбољи начин актуелност и квалитет рада ове службе.
Постали смо синоним за мање инвазивне операције као што су : функционална ендоскопска хирургија синуса ( ФЕСС ), операције аргон плазма коагулатором (АПЦ) и ултразвучним ножем (УХС ).Наш рад обухвата и пластично-реконструктивне операције носа, ушију, лица, врата, меког непца и увуле ( хркања ),пљувачних жлезда, тумора и трауматологију ове регије.
У Служби ради 6 лекара, 2 лекара на специјализацији, 20 медицинских сестара-техничара, 7 инструментара, као и 4 помоћне раднице.
Лекари у Служби ОРЛ и МФХ су:

Др Синиша Радовановић,начелник Службе,
 др Јован Радмановић, др Мирјана Перге Страценски,  др Ненад Пепелчевић- оториноларинголози,и

др Бранислав Јањатов, максилофацијални хирург, шеф службе МФХ,

др Јелена Арсеновић спец.максилофацијалне хирургије.

 

Лекари на специјализацији: др Драгана Певац и  др Теодора Косановић

Главна сестра службе је Зорица Селаковић, вмс
Контакт тел.: 022-610-222 лок.133

Галерија фотографија