1.2.1.Служба Опште хирургије

Из историје митровачке хирургије
“Митровачка болница је некако одувек била важна, ваљда због своје локације…” рекао је једном присећајући се своје каријере и прилика везаних за болницу познати митровачки хирург Др Ђорђе Панишић. Митровица ни тада није била највећи (у време изградње болнице-1823 године, имала је око 3500 становника), нити је била најбогатији град Срема, али “је некако одувек била важна…”.
Болнице су у то време биле грађене или макар планиране у свим значајнијим градовима Срема, али је Митровица је добија међу првима Почетак митровачке хирургије. везан је За последњу деценију XIX века и посебно за рад Др Николе Вујића
Иако је операциона сала постојала при болници од њене изградње, а при Петроварадинском пуку радила 4 хирурга-ранара, тек са доласком Др Вујића почиње ера модерне, научно засноване хирургије.
Др Вујић родоначелник је митровачке хирургије – увео је принципе асепсе у праксу, те први применио општу и локалну анестезију на подручју Срема. 1899. године, 4 године после проналаска X зрака, за потербе болнице прибавио је први Рендген апарат.
Од времена Др Вујића хируршко одељење (које је 1826. “било” једна сала, под управом нижег медицинског кадра) стиче афирмацију, добија на значају, те поступно расте.
Пуни развој болница и митровачка хирургија доживљавају после другог светског рата.
У то време под “палицом” Др Панишића те Др Маринковића, а нешто касније Др Лазића, Др Стојшића, Др Љубишића, Др Радојчића и других доајена, започиње добра пракса која је од митровачке хирургије направила једну од водећих у земљи: започиње селекција, обука, образовни рад и усавршавање кадрова у самој болници, у сарадњи са великим хируршким клиникама, попут београдских1. и 2. хируршке,као и ВМА. Раније су кадрови углавном довођени са стране (непосредно после другог светског рата у полуразорену болницу као консултанти долазили су хирурзи из Београда) или су запошљавани свршени хирурзи из других центара. Током педесетих и шездесетих година прошлог века стасавају први лекари обучавани у самој болници и за потребе болнице, улаже се значајно у усавршавање хирурга како у водећим клиникама земље тако и иностранства.
Хирургија данас
Данас је хируршка служба највећа, најефикаснија и најатрактивнија служба Опште болнице у Сремској Митровици. Запошљава 18 лекара специјалиста хируршких дисциплина и 3 лекара на специјализацији Служба је отворена према свима који потребују помоћ 24 сата дневно.
У оквиру наше службе пружа се широк спектар здравствених услуга из области опште, абдоминалне, онколошке, васкуларне, грудне хирургије и трауматологије, а у оквиру оперативне, стационарне, амбулантно- поликлиничке, консултативно-конзилијарне и едукативне делатности.
У оквиру стационара располажемо са 119 постеља за одрасле и 13 за децу.
Стационар је организован у пет одсека – општа хирургија 1,2 и 3, дечија хирургија и урологија, смештених на 4 спрата у згради хируршког блока болнице.
Оперативни програм се изводи свакодневно у укупно 6 операционих сала – пет се налази у модерно опремљеном хируршком оперативном блоку (службе гинекологије, ОРЛ и офталмологије поседују издвојене оперативне блокове), док се једна операциона сала налази у склопу поликлинике и служи за извођење тзв. малих хируршких интервенција у локалној анестезији, као што су – примарне обраде повреда, санације супуративних процеса коже и поткожног ткива, хируршко-дијагностичке процедуре, пункционе и екцизионе биопсије… У склопу оперативног блока одвојена је једна сала која се искључиво користи за ортопедске операције. Једна сала је у сваком тренутку припремљена за интервенције које се изводе ендоскопском техником, укључујући и најновије микрохируршке, минимално инвазивне методе какав је ТЕМ.
Од 2006. при хируршкој амбуланти постоји „Стома центар“.Центар заузима значајно место у лечењу, рехабилитацији и нарочито подршци оперисаних пацијената примораних на живот са стомом, било привременом или перманентном. У овом простору врши се како неопходна помоћ пацијентима, тако и периодични прегледи те обука пацијената за одржавање стоме.

Оно на шта смо посебно поносни је број и разноврсност процедура које се свакодневно изводе у нашем центру.Ту спадају и савремена, атрактивна оперативна решења из домена ендоскопске хирургије за честа обољења као што су болести жучне кесице и путева, киле и запаљења апендикса, обољења дебелог црева, бубрега, те лапароскопске дијагностичке процедуре,Лапароскопске операције жучне кесице и путева, лапароскопска операција апендиxа, лапароскопске операције кила, те новије безтензионе операције кила са протетским материјалом које се стандардно изводе у нашем центру већ 17 година и омогућавају пацијенту брз опоравак, излазак из болнице и повратак уобичајеном начину живота већ после 2-7 дана у највећем броју случајева.
Прве лапароскопске операције жучне кесе, у нашој болници ,извели су ,крајем 1999.године,Прим. др Горан Ивић, и др Ђорђе Теодоровић,специјалисти опште хирургије.
У нашем центру, такође, изводе се и најзахтевније операције из домена хепатобилијарне, коло-ректалне те онколошке хирургије желуца, панкреаса,бубрега и других органа. Ове интервенције такође се изводе и на класичан начин, али је све већи број таквих операција лапароскопским и ендоскопским методама .Један смо од ретких центара у југоисточној Европи који примењује методе трансаналне микрохиругије,а овладали смо и већим бројем процедура из области васкуларне хирургије.
У Служби опште хирургије у просеку се,годишње изведе близу 4000 операција ( општа хирургија, урологија, дечија хирургија) , и око 2400 мањих хируршких интервенција.

У Служби опште хирургије раде специјалисти:

Др Живко Врцељ, начелник Сектора за хируршке гране медицине, контакт:022/610-222, лок 188
Др Дејан Савић, начелник Хируршке службе , контакт 022/610-222, лок 191,

др Владимир Филиповић, шеф ОХ1,  др Ђорђе Теодоровић, шеф ОХ2, др Петар Хан, шеф ОХ3, др Богољуб Јанковић, шеф одељења урологије, Прим.др Горан Ивић,  др Борис Шарковић, др Никола Радојчић, др Богдан Дејановић,  др Ђорђе Миличевић,др Миле Ружесковић, др Стеван Мошић, др Дејан Рељић, др Зоран Павловић, др Драгослав Трифуновић, др Анђела Ожеговић, др Саша Ненадовић, др Катарина Гачић Максимовић и  др Никола Крстић.

Лекари на специјализацији:  др Валентина Цакић Јовић, др Ружица Барош и др Никола Јоксимовић

Координатор и главна сестра Сектора за хируршке гране медицине је Весна Јелачић

Галерија слика