1.1.4. Служба педијатрије

Служба некад и сад
Од 1927. године на територији Сремске Митровице ради амбуланта за преглед школске деце, док су о здрављу предшколске деце и одојчади бринули лекари опште медицине. Посебно одељење за болничко лечење деце је основано 15. јула 1953. На одељењу су радили Др Меланија Орловић уз три неговатељице и помоћном радницом. Прво Дечије одељење имало је шест постеља.
Половином 2006. године завршена је реконструкција старог Дечијег одељења након чега одељење има 28 постеља распоређених у 5 болесничких соба. Организациона структура је следећа: пријемна амбуланта, опште одељење и полуинтензивна нега. Од 7.октобра 2008.год. служба ради у оквиру Опште болнице у Сремској Митровици. Током 2009. започело је проширење одељења према Интерном одељењу у циљу формирања собе за изолацију по свим епидемиолошким критеријумима: посебан улаз кроз двориште болнице, соба са 4 постеље,санитарни чвор и физичка одвојеност од осталих соба на одељењу.
Овде се лече деца од изласка из породилишта до 18 година из Сремског округа, као и хитна стања деце из земље и иностранства, када бораве у нашем региону, јер је Дечије одељење у Сремској Митровици једино у Срему.Овде се лече све болести дечијег узраста. Постоји и полуинтензивна нега која сада поседује монитор, централни кисеоник, пулсни оксиметар,инфузиону пумпу и ЕКГ апарат.У терцијерне установе се упућују деца када је потребна додатна дијагностика: скенер, НМР, метаболичка испитивања и остале дијагностичке и терапијске процедуре.
У оквиру одељења ради и Дневна болница за пацијенте који редовно примају суспституциону терапију. У сарадњи са Центром за социјални рад смештају се и деца пре упућивања у одговарајућу социјалну установу или хранитељску породицу.
Педијатри у току дежурства раде и на Одељењу за новорођенчад а такође раде и амбулантне прегледе деце у току ноћи. Обављају и консултације на другим одељењима: Дечија хиругија, ОРЛ и МФХ одељење, Очно одељење,Инфективно одељење, Одељење интензивне неге. При одељењу ради кардиолошка амбуланта, коју води педијатар на субспецијализацији из кардиологије Др Ненад Голубовић. Крајем 2оо8 г. Др Олгица Лушевић одлази у пензију, те од 2009. год начелник одељења постаје Др Љиљана Банчевић. Лекари раде по принципу дежурства а сестре имају сменски рад.

Годишње се, у просеку, амбулатно прими и прегледа око 4 000 малих пацијената, а до 1 000 хоспитализује.
Служба пружа могућност да као пратилац детета буду оба родитеља – или мајка или отац.
Дечије одељење митровачке болнице, 2013.г.обележило је 60 година рада и даноноћне бриге о болесној деци. То је данас савремено опремљено болничко одељење за потребе дијагностике и лечења најмлађих пацијената.Заједно са медицинским сестрама и техничарима, лекари дају све од себе, да наши мали пацијенти добију адекватну здравствену заштиту и максимално квалитетно лечење.Захваљујући великој Хуманитарној акцији,организованој 2012.године, у коју су били укључени бројни друштвени субјекти,институције и организације, као и приватна предузећа, Дечије одељење је сада комплетно технички опремљено .

Начелник Службе педијатрије је Др Ненад Голубовић, педијатар
Лекари у служби:

Др Оља Петровић, педијатар
Др Александра Гарчевић, педијатар
Др Милица Апић Фаор и  Др Андријана Вуковић  лекари  на специјализацији

Главна сестра службе је Љубица Пачирски
Овде ради укупно 13 медицинских сестара

Контакт телефон: 022/610-222 , лок. 138
Галерија фотографија