Централно место за уклањање медицинског отпада

Opšta bolnica Sremska Mitrovica je centralno mesto Sremskog okruga za odlaganje infektivnog medicinskog otpada.

Prema projektu Ministarstva zdravlja i Evropske agencije za rekonstrukciju, 2008.godine, naša bolnica dobila je dva autoklava, specijalne mašine za dekontaminaciju, drobilicu i terensko vozilo za prikupljanje i uništavanje zaraznog medicinskog otpada.

Sve do početka realizacije ovog projekta,medicinski otpad odlagan je na neodgovarajući način i tako predstavljao veliku opasnost po zdravlje građana.

Opšta bolnica Sremska Mitrovica,obezbedila je prostor za smeštaj uređaja za tretman infektivnog otpada, a u taj proces postepeno su se uključile i druge zdravstvene ustanove:domovi zdravlja Ruma,Šid,Sremska Mitrovica,Inđija,Stara Pazova,Irig,Pećinci, banja Vrdnik, Spec.bolnica Stari Slankamen,kao i privatne ordinacije i veterinarske ustanove.

Primenom programa u koji je ušla i mitrovačka bolnica sprečava se ponovno korišćenje upotrebljenog materijala i u potpunosti eliminiše ekološka opasnost.

Plan postrojenja možete pogledati ovde

 

Rešenje o izdavanju integralne dozvole za sakupljanje i transport medicinskog infektivnog otpada možete da pogledate ovde:

 

resenje

 

DOZVOLU ZA TRETMAN MEDICINSKOG OTPADA, OPŠTA BOLNICA SREMSKA MITROVICA, DOBILA JE U SKLADU SA PRAVILNIKOM O KATEGORIJAMA, ISPITIVANJU I KLASIFIKACIJI OTPADA ( SLUŽB.GLASNIK RS, BR 51/10) I TO:

I – 180101 – oštri instrumenti (izuzev 180103)

II – 180103 – otpad čije sakupljanje i odlaganje podleže posebnim zahtevima zbog sprečavanja infekcija