Др Станимир Чекеринац, учесник Европског психијатријског конгреса у Италији

Специјалиста-психијатар митровачке Опште болнице, др Станимир Чекеринац, био је предавач на 25. Европском психијатријском конгресу, одржаном у Фиренци, почетком априла месеца ове године. Конгрес је окупио велики број стручњака из ове области медицине из Европе и САД, а др Чекеринац је имао запажену постер презентацију о теми “ Гениталне ценестопатије ( халуцинације, чудна збивања у унутрашњим органима) код психотичне депресије и третман ариприпазолом и прегабалином“.

У свом стручном раду др Станимир Чекеринац је представио приказ случаја – пацијента са психотичном депресијом, који је лечен у Општој болници Сремска Митровица, а реч је о непрепознатој и недијагностикованој депресији, коју по проценама, чини четвртина хоспитализованих депресија. Тешкоћа у дијагностици овог поремећаја може бити опрезност пацијента када треба да даје податке о суманутим идејама и халуцинацијама. Обично се на лечење јављају пацијенти у 50-тим годинама, а често се добијају подаци о једној или две депресивне епизоде у анамнези. Доктор наглашава да је најчешће реч о тешкој депресији, а поред психотичних симптома у клиничкој слици, неретко се уочавају и поремећаји психо-моторике ( агитација или ретардација), осећај кривице и суицидне мисли и намере. Последњих година, антипсихотици друге генерације, сматрају се лековима првог, односно другог реда у терапији депресија са психотичним карактеристикама.

   

Стручни радови о овој болести за сада су реткост и постоји свега неколико објављених радова о примени ариприпразола и прегабалина, те је, између осталог,  рад др Чекеринца, утолико значајнији. Овај млади специјалиста психијатрије митровачке болнице, додаје,  да посебну захваланост за  успех на конгресу у Италији дугује  др Вуку Вуковићу и проф.др Нађи Марић Бојовић, за помоћ и сарадњу у припреми презентације рада.