Др Гордана Митић,предавач на великом стручном скупу гастроентеролога у Новом Саду

 

Протекле недеље, Нови Сад је био домаћин великог стручног скупа гастроентеролога ,у организацији Српског лекарског друштва-Друштва лекара Војводине.На скупу је било речи о  бројним темама  везаним  за савремену дијагностику у лечењу пацијената код којих се јављају болести гастроентеролошке природе, а један од предавача била је и др Гордана Митић,спец.гастроенеролог Опште болнице Сремска Митровица.

Темом  стручног рада „Groove pankreatitis “И  приказом  случаја оболелог пацијента,др Митић је објаснила начин  дијагностике овог  веома ретког обољења панкреаса(гуштераче),које,ако се не открије на време,има трагичне последице по живот оболелог.

Dr Gordana Mitic   mitrovacki gastroenterolozi

„Сама дијагностика представља велики клинички изазов за гастроенетерологе у свим болницама и клиникама,с обзиром да је реч о хроничној упали панкреаса (гуштераче) од које најчешће оболевају особе мушког пола,животне доби, између 40 и 50 година,а који су склони конзумирању већих количина алкохолних пића.Процентуално, смртност услед настанка овог обољења је врло висока и тешко је разликујемо од карцинома,зато је важно,при дијагностици  уочити и препознати ово обољење панкреаса,јер се може са сигурношћу успешно лечити“ –наглашава др Гордана Митић и додаје да у непрепознатим случајевима долази до смртности оболелог, а велику улогу у тој дијагностици,свакако имају и специјалисти радиологије.

Др Митић објашњава да  митровачка болница поседује одличну,савремену апаратуру за дијагностику Гроове панкреатитиса и уз едукован кадар има могућности  да на време препозна  такве случајеве и успешно их лечи.

“Многе велике установе терцијарног типа немају велико искуство у лечењу ове болести, с тога је успех наших гастроентеролога вредан пажње,јер се ради по светским стандардима и једно смо од најквалитетнијих гастроентеролошких служби  у земљи.”- похвално се о раду гастроентеролога изразио директор митровачке болнице,Прим.др Мирослав Кендришић.

Учесници гастроентеролошког скупа у Новом Саду,били су,поред др Митић и такође успешни  митровачки гастроентеролози  др Велимир Новаковић и др Радован Зец.

 

Deo iz prezentacije stručnog rada dr Gordane Mitić:

 

Groove pankreatitis je redak oblik segmentalnog hroničnog pankreatitisa pankreatoduodenalnog prostora (udubljenja-groove)oivičenog glavom pankreasa,duodenumom i holedohusom i predstavlja veliki diferencijalno-dijagnostički problem prema karcinomu glave pankreasa.

Solte je definisao groove pankreatitis kao specijalnu formu segmentalnog pankreatitisa,koji se karakteriše fibroznim ožiljnim promenama pankreatoduodenalnog udubljenja,a Becker i Mischke razlikuju tri tipa groove pankreatitisa: čista forma,kada je zahvaćeno samo udubljenje,segmentalna forma,fibroza zahvata i dorzokranijalni deo glave pankreasa i non segmentalna forma,sa hroničnim homogenim pankreatitisom.

Patogeneza groove pankreatitisa je nejasna.Novije teorije ukazuju na opstrukciju pankreatične sekrecije iz Santorinijevog kanla na nivou minorne papile,te endoskopska drenaža akcesornog pankreatičnog kanala može biti alternativa hirurgiji u toj grupi pacijenata,ali i drugi faktori mogu biti značajni:peptički ulkus,gastrična resekcija,cistična distrofija duodenuma i pankreasna heterotopija u duodenalnom zidu.

Makro i mikroskopska slika groove pankreatitisa je veoma slična opisu za cističnu distrofiju duodenalnog zida,koja se karakteriše prisustvom cističnih lezija u zadebljanom zidu descendentnog duodenuma, a drugi PH nalazi su fibroza groove prostora,hiperplazija Brunerovih žlezda i ektopično pankreasno tkivo u duodenalnom zidu.