Базаром здравља у Бешенову, обележен Светски дан здравља

Данас су, у здравственој амбуланти у Бешенову,поводом обележавања Светског дана здравља организовани прегледи за мештане и то анализе шећера и холестерола из крви,као и мерење крвног притиска и ЕКГ преглед. У акцији су заједнички учествовали ЗЗЈЗ, Дом здравља, Општа болница и Црвени крст Сремска Митровица.

„Наш задатак је данас да прегледамо пацијенте, саветујемо како да сачувају своје здравље и шта да чине да унапреде квалитет живота. Радимо ЕКГ, меримо притисак, гликемију и холестерол и дајемо  савете, али и сугеришемо на важност редовних контрола и посета лекару, као и редовно коришћење прописаних терапија “ рекла је за медије др Тамара Ветмић, лекар Опште болнице С.Митровица и додала да је  важна избалансирана исхрана, добар избор намирница, физичка активност, дружење и  да знамо да кажемо  НЕ  дувану.

Данашњем Базару здравља присуствовао је и директор Дома здравља др Адил Елхаг и том приликом нагласио да је изабрано Бешеново као место догађаја, јер овде лекар долази два пута недељно и да је ово прилика да сви који не могу да провере своје здравље тим данима, то учине сада.

„Прегледи који се данас раде могу да укажу на то да ли постоји неки метаболички синдром,који је основа свих кардиоваскуларних болести, које су и најчешће у нашој популацији. Хипертензија  је најприсутнија, чак 47% одраслог становништва  болује од високог притиска и погађа органе као што су мозак, срце, бубрези и периферни крвни судови, а  компликације које могу настати доводе до тешког оштећења здравља, нарушавања квалитета живота, инвалидитета.“- истакао је др Елхаг.

Око 30-так мештана Бешенова данас је искристило прилику да провери своје здравље, а само један пацијент није имао повишен притисак, што потврђује податак да је хипертензија свеприсутна  међу  популацијом.

Галерија фотографија: