Данас смо обележили 9.март – Светски дан бубрега

Овогодишњи Светски дан бубрега дочекујемо са драматичним падом броја трансплатације органа у нашој земљи. На трансплатацију бубрега чека више од 800 пацијената, јетре преко 60, срца око 50, а плућа више од 70 људи.

Након видљивих помака у последњих 10-так година, епидемија ковида је готово зауставила програм трансплатације. И поред напора лекара, грађани не пристају да донирају органе преминулог  члана породице и тиме продуже живот ономе коме је орган потребан. У Србији је у протеклој години урађена само једна кадаверична и 13 живосродних трансплатација бубрега. Ова статистика ставила је Србију на дно европске лествице.

Број трансплатација који је базиран на хуманости и доброј вољи појединца је комлексан мултидисциплинарни тимски рад којим се мери стопа развијености једног друштва. За неке органе као што су срце, плућа, јетра –  трансплатација је једини начин да болесник настави живот. Када је реч о бубрезима, трансплатација  у односу на дијализу, обезбеђује виши степен опоравка организма, бољи квалитет живота и укупан степен социјалне рехабилитације.

У одељењу хемодијализе митровачке Опште болнице, данас је поводом Светског дана бубрега организовано дружење и послужење за пацијенте, а оболеле је посетила Слађана Мирчета, заштитница права пацијента из Градске управе за социјалну заштиту и заштиту животне средине, са којом наша болница има успешну сарадњу.

Медицинска сестра у овом одељењу и заменица председника Удружења бубрежних инвалида Града Сремска Митровица , Виолета Србљанин, исказала је задовољство, што се, након дужег времена, региструје помак у свести грађана о значају донирања органа и што је митровачко Удружење у прва четири у земљи које се укључило у Нациналну кампању донирања органа.Томе у прилог иде и чињеница да су недавно у КЦ Војводине урађене две кадаверичне трансплатације бубрега.

„ У нашој установи тренутно се дијализира око 100 пацијената, имамо и 11 нових. За време короне дијализа је радила 24 сата, не само у одељењу него и у Јединици интензивне неге и одељењу у Хируршком блоку. Тренутно немамо ни једног пацијента позитивног на корона вирус. И лекари и медицинске сестре максимално су посвећени свим пацијентима, а поред бриге о њиховом здравственом стању, важна је стална борба и потреба да се пробуди свет грађана, да трансплатацијом некоме дајемо нови живот“- изјавила је Виолета Србљанин.