Обележили смо Дан особа са инвалидитетом

Митровачка  Општа болница  и Удружење бубрежних инвалида града Сремска Митровица заједнички су обележили 3. Децембар – међународни дан особа са инвалидитетом.  У одељењу хемодијалазе, уз поштовање свих епидемиолошких  мера, подељен је  промо материјал и организовано дружење , а том приликом је Виолета Србљанин , заменица  председника  удружења и медицинска сестра у овом одељењу  нагласила, да се градско удружење непрекидно бори за свеукупну сигурност и независност појединца, помоћ у остваривању здравствене заштите, стварању могућности за самосталан живот и очување и унапређење породничних односа. Удружење се бори и за стварање повољне климе која ће онемогућити било који вид злостављања или дискриминације, а сву пажњу усмерава на остваривање права социјалне и здравствене заштите.

Када је реч о оболелима од бубрежних болести  и онима који имају потребу за дијализом, она се свакодневно, без прекида, обавља у одељењу за хемодијализу митровачке Опште болнице, сада под посебним, вишим мерама безбедности, због епидемије корона вирусом. Тренутно око 100 пацијената се овде дијализира, а току године уради се 14.000 дијализа, оболелима са подручја Срема.

„Ове године било је преко 500 дијализа ковид позитивних пацијената, на жалост неке од њих смо и изгубили, али настављамо борбу и оно што никада нећемо изгубити је спремност  и професионалност лекара и сестара у овом одељењу да лече и излече наше пацијенте, да учествују у решавању њихових проблема и потреба, уз сталну и безрезервну  подршку “ –изјавила је за медије  Гордана Павловић,главна сестра болнице

Данашњем обележавању Светског дана особа са инвалидитетом присуствовала је и Слађана Мирчета, саветник за невладин сектор градске Управе за социјалну заштиту, а којем припада у Удружење бубрежних инвалида Сремске Митровице и том приликом упознала присутне са новином која ће бити уведена наредне године.  Реч је о изради и употреби посебне картице за особе са инвалидитетом која треба да омогућу бржу и једноставнију доступност у прилазу институцијама , где особе са хендикепом више неће  морати да чекају у реду. Слађана Мирчета је још додала да су се на конкурс за овај пројекат јавила 23 удружења, а да се на некој од наредних седница Скупштине града очекује усвајање Правилника по овом питању.

Генерална скупштина УН усвојила је 1992.год резолуцију којом позивају све земље на обележавање 3.децембра Међународног дана особа са инвалидитетом, са циљем да се унапреди и омогући тим особама једнако уживање људских парава и раввноправно учешће у свим токовима друштва и живота., а ли и да се скрене пажња на проблеме са којима се сеуочавају особе са инвалидидтетом у свакодневном животу. Оне се без ограничења и баријера морају укључивати у све сфере развоја друштва,а свака земља створити услове без дескиминације.

Наша земља потписала је декларацију у децембру 2007. Године, којом се обавезала да ће осигурати пуно остваривање свих људских парава и основних слобода, као и активно учешће особа са инвалидидитетом у том процесу.