Обележена лекарска слава

У капели Св Козме и Дамјана у кругу Опште болнице Сремска Митровица,у организацији сремскомитровачке подружнице Друштва лекара Војводине обележена је лекарска слава читањем молитве, освећењем и резањем славског колача. Обред је служио духовник  протојереј ставрофор Пантелија Павловић и том приликом свим лекарима честитао славу уз речи уверења да ће лекари следити пут светих Козме и Дамјана и лечети људе онако како су и они лечили, следећи њихов пут.

„Све што радите је хумано, за све што чините велико хвала, јер сте на челу колоне, сада када је више него икада потребна помоћ, а све очи су упрте у Бога и у струку“ -речи су протојереја Павловића.

Домаћин славе ове године  је Служба гинекологије и акушерства а начелник Прим.др Драган Малобабић, изразио је веру да ће се сви лекари, заједно са медицинским сестрама и свим запосленима у здравству, успешно борити и изборити са тешком пошасти каква је корона вирус и заједничким снагама уложити  додатни напор,  показати хуманост и  помоћи оболелима и тако остати достојни настављачи лекарских вештина Козме и Дамјана.

У дану у којем се слави лекарска  професија свечаном чину црквеног обреда, присуствовао је директор митровачке болнице др Живко Врцељ са најближим сарадницима, као и представници Дома здравља, а кумство славе за следећу годину преузела је др Маја Владисављевић, председница подружнице ДЛВ за Сремску Митровицу и Шид.

Заштитници лекара Свети Козма и Дамјан су браћа по телу и духу,пореклом из Азије,од мајке Хришћанке и оца незнабошца.Пошто су рано остали без оца,мајка је уложила велики труд и време да их васпитава у хришћанском духу.Поред тога учили су се и разним лекаријама па како „бадава примаше,тако и бадава даваше“.Због тога су их назвали бесребрници,јер нису узимали новац док су видали болесне и у исто време ширили хришћанство.Резултати њиховог лечења били су импресивни,зачуђујући,често исцелитељски.Због тога су их сматрали свецима.У нашем народу,Свети Врачи су заштитници лекарске професије.