Главна сестра Милкица Кајтез- предавач на Међународном симпозијуму

Први Међународни симпозијум Удружења здравствених професионалаца Србије “ Бол као медицински,биолошки, психолошки, социолошки и културолошки феномен “ одржан је од 10. до 12.октобра 2019.г.,у Бањи Ковиљачи.Симпозијум је окупио  преко 200 учесника и више од 50 реномираних предавача из Србије, региона и Европе. На овом стручном скупу презентовани су научно-стручни радови, чији садржај  значајно доприноси раду са пацијентима, али и будућим генерацијама здравствених професионалаца.

Презентовани радови пружају  могућност за учење, учествовање и умрежавање присутних професионалаца, отварајући им пут ка самом врху у  областима  њиховог изучавања.

О теми “Аспекти комуникације медицинске сестре-техничара у третману бола код онколошких болесника” говорила је  главна сестре митровачке болнице Милкица Кајтез, и својом презентацијом указала на  значај адекватне комуникације у третману бола код болесника оболелих од малигних болести. Усаглашена и делотворна комуникација мултидисциплинарног здравственог тима у односу на болесника и његову породицу укључује емпатију, психолошку и духовну подршку.Један од најзначајнијих клиничких проблема је бол. У комуникацији је важно да за резултат мед.сестра техничар дефинише реално стање осећаја бола код болесника како би се остварила квалитетна контрола и савладавање истог.Едукакација медицинске сестре-техничара у вези остварења одговарајуће комуникације са болесником треба да буде саставни сегмент њеног образовања, што је изузетно важно у спровођењу њених радних активности у пракси, у вези решавања клиничких проблема, а нарочито бола.