1.2.6.Служба за анестезију са реаниматологијом

Anesteziologija je jedna od najmlađih grana medicine. Prve anestezije u svetu su izvedene 25 godina nakon osnivanja sremskomitrovačke bolnice. Služba za anesteziju naše bolnice, osnovana 1968. godine, je jedna od najstarijih u Srbiji.
Danas ovu Službu čine dva odeljenja i dve ambulante
1.Odeljenje anestezije i Odeljenje reanimacije sa Jedinicom intenzivne nege
2.Anesteziološka ambulanta i Ambulanta za bol u okviru Onkološkog dispanzera.

Ukoliko Vam je zakazan operativni zahvat ili intervencija u anesteziji, obratićete se najpre u Anesteziološku ambulantu. Vaš hirurg će odrediti neophodne laboratorijske nalaze i eventualno Rentgen snimak pluća, koje je neophodno da pripremite pre dolaska u ambulantu. U Anesteziološkoj ambulanti će Vam biti urađen EKG, jedan od naših lekara će Vas pregledati i dati informacije o anesteziji koja će se izvesti tokom operacije. Radno vreme ambulante je 8-14h.

AMBULANTA ZA BOL
Pacijenti koji imaju dugotrajne bolove koji ne prolaze na terapiju analgeticima i pacijenti sa malignim bolm, mogu se obratiti u ambulantu za bol.
Radno vreme ambulante 11-13h.

ODELJENJE ANESTEZIJE
Na odeljenju anestezije radi 15 lekara i 16 anestetičara. Oni godišnje izvedu oko 6000 anestezija u 8 operacionih sala, opremljenih savremenim aparatima za aneteziju i monitorima. Godinama je opšta anetezija bila metoda izbora za sve operativne zahvate. Danas je poznato da za mnoge intervencije, kao što su carski rez, ortopedske operacije na gornjim i donjim ekstremitetima, operacije preponske kile, operacije katarakte ona nije neophodna.

Naprotiv, kod više od 90% pacijenta preporučuje se regionalna anetezija, jer je bezbednija, bolje otklanja intraoperativni i postoperativni bol i smanjuje rizik od mučnine i povraćanja. Najčešće izvodimo spinalnu anesteziju, epiduralnu aneteziju i periferne blokove (sub-Tenon u oftalmohirurgiji). Više informacija o aneteziji koja je predviđena za Vaš operativni zahvat, možete pročitati iz brošura za pacijente sa našeg sajta

ODELJENJE REANIMACIJE I INTENZIVNE NEGE
Na odeljenju reanimacije rade anestezilozi – intenzivisti i 21 medicinska sestra i tehničar. Ovde se leče najteži pacijenti kod kojih dolazi do popuštanja funkcije vitalnih organa. Pluća, bubrega, jetre i pacijenti sa izmenjenim stanjem svesti.

Načelnik Službe anestezije sa reanimatologijom: dr Mirko Srnka, spec.anesteziologije

022/610-222, lok:194

BROŠURE ZA PACIJENTE

Glavobolja nakon epiduralne i spinalne anestezije

Op_ta anestezija za carski rez

Regionalna anestezija za carski rez

Epidural za porodjaj – kratak informator