1.2.6.Служба за анестезију са реаниматологијом

Анестезиологија је једна од најмлађих грана медицине. Прве анестезије у свету су изведене 25 година након оснивања сремскомитровачке болнице. Служба за анестезију наше болнице, основана 1968. године и једна је од најстаријих у Србији.
Данас ову Службу чине два одељења и две амбуланте
1.Одељење анестезије и Одељење реанимације са Јединицом интензивне терапије
2.Анестезиолошка амбуланта и Амбуланта за бол у оквиру Анестезиолошке амбуланте и Онколошког диспанзера.
Уколико Вам је заказан оперативни захват или интервенција у анестезији, обратићете се најпре у Анестезиолошку амбуланту. Ваш хирург ће одредити неопходне лабораторијске налазе, евентуално Рентген снимак плућа, интернистички преглед, лабораторијеске претраге, као и друга преоперативна испитивања, која су неопходна да припремите пре доласка у амбуланту. У Анестезиолошкој амбуланти ће Вас прегледати један од наших лекара, биће Вам изложен план анестезије и добићете све информације о анестезији која ће се извести током операције. Након те процедуре, Ви дајете писану сагласност.
Радно време амбуланте је 8-14 сати.

АМБУЛАНТА ЗА БОЛ
Пацијенти са хроничним, неуропатским и малигним болом, могу се обратити у нашу амбуланту за бол. Радно време амбуланте 11-13 сати.

ОДЕЉЕЊЕ АНЕСТЕЗИЈЕ
На одељењу анестезије ради 15 лекара и 15 анестетичара. Они годишње изведу око 6000 анестезија у 8 операционих сала, опремљених савременим апаратима за анестезију и мониторима. Годинама је општа анетезија била метода избора за све оперативне захвате. Данас је познато да за многе интервенције, као што су царски рез, ортопедске операције на горњим и доњим екстремитетима, операције препонске киле, операције катаракте, она није неопходна.
Зато се све више препоручује регионална анетезија, јер је у многим случајевима безбеднија и ефикаснија,јер отклања интраоперативни и постоперативни бол, смањује ризик од мучнине и повраћања. Најчешће изводимо спиналну анестезију, епидуралну анестезију и периферне блокове (sub-Tenon i Peribulbar u oftalmohirurgiji). Више информација о анестезији која је предвиђена за Ваш оперативни захват, можете прочитати из брошура за пацијенте са нашег сајта
ОДЕЉЕЊЕ РЕАНИМАЦИЈЕ И ИНТЕНЗИВНЕ НЕГЕ
На одељењу реанимације раде анестезилози – интензивисти и 21 медицинска сестра и техничар. Овде се лече критично оболели пацијенти код који долази до попуштања функције виталних органа: плућа, бубрега, јетре, срца, пацијенти са измењеним стањем свести, као и кардио-пулмонална церебрална ( CPCR) реанимација.

Начелник Службе анестезије са реаниматологијом: др Наташа Секуловић, спец.анестезиологије

022/610-222, лок:195

Лекари у Служби су:
Др Митар Павловић, шеф одељења анестезије

Др Зоран Гаврић
Др Радослава Брко
Др Сузана Сладојевић
Др Мирко Срнка
Др Новка Илић
Прим.др сци.мед Мирјана Кендришић

Др Александра Булашевић
Др Данијела Марељ
Др Никола Барош

Лекари на специјализацији : Др Марина Влајић, др Тамара Турудић, др Владимир Костић, др Александра Шарић и др Бранислав Косановић

Главна сестра одељења анестезије је Мирјана Дудић

Др Љиљана Ружак Спасојевић, шеф одељења реанимације и интензивне терапије
Др Ивана Стојковић
Др Марина Ђорђић, лекар на специјализацији

Гл.сестра одељења реанимације и интензивне терапије Славица Стојаковић

БРОШУРЕ ЗА ПАЦИЈЕНТЕ

Glavobolja nakon epiduralne i spinalne anestezije

Op_ta anestezija za carski rez

Regionalna anestezija za carski rez

Epidural za porodjaj – kratak informator

Галерија фотографија