1.2.4. Служба ортопедије

Служба некад и сад

Прва забележена ортопедска операција у хируршком протоколу била је 1940 године и то остеосинтеза фемура. Ортопедија као одсек у оквиру службе хирургије се појавила 1968 године. Од 2001 године ортопедија је служба а од 2009 служба у оквиру хируршког сектора. Од 1996 године ортопедска служба се налази у новом ортопедском блоку са постељним фондом од 32 кревета у 7 соба.
На оделењу постоји један апартман, гипсаона и превијалиште. У служби раде 7 ортопеда специјалиста, 13 медцинских сестара и 4 помоћне раднице. Кроз ово оделење прође годишње око 900 болесника од којих 700 болесника буду оперисани. Сестрински рад на оделењу има одлике рада у полуинтезивној нези јер највећи део наших болесника је непокретан и који су под њиховом негом 24 х. У оперативном блоку постоји ортопедска сала са екстензионим столом и оперативним рентген апаратом са Ц луком, коју опслужују стално две инструментарке. Операције које се раде на нашем оделењу су: остеосинтезе свих делова скелетног система изузев кичменог стуба са употребом свих врста савремених имплантаната у ортопедији, уградње вештачких кукова ( око 200 годишње) , уградња вештачких колена (око 60 годишње), решавање коштаних деформитета других костију, дечија ортопедија и трауматологија, лечење псеудоартроза и деформитета дугих цевастих костију методом по Илизарову, унутрашња и спољашња фиксација прелома по Митковићу, хирургија шаке и конквасантних повреда шаке и др.
Много веће куће од нас немају овакав разноврстан број ортопедских операција. У плану је да што пре опет почне и артроскопија великих зглобова. У амбулантном делу наше службе функционише 24 часовно дежурство са 1 ортопедом и 1 медицинским техничарем. У саставу амбуланте раде 7 медицинских техничара. Годишње се уради око 22000 прегледа и око 50000 интервенција. Нарочито смо поносни на број становника које опслужује наша служба од преко 340000, што је један од највећих региона у држави.

У Служби ортопедије су радили и оставили велики траг : Др.мед.сци. Маринковић Федор, Радосавац Др Димитрије, Мр.сци.мед. Басарић Др Владимир, Панишић Др Лазар.

Данас у Служби ортопедије раде: Босанац Др Жељко – начелник службе, Мр.сци.мед. Маљковић Др Дејан, Адамовић Др Душко,  Саватић Др Владимир , Беднар др Борис  и Радосављевић др Горан и Џалета др Мирослав (лекар на специјализацији).

Главна сестра Службе ортопедије је Споменка Ђукић, вмс

Контакттелефон
022-610-222, лок.244

Галерија фотографија