Кроз историју

 

kroz istoriju 1Sremska Mitrovica je izrasla na temeljima velike metropole antičkog sveta,Sirmijuma, tako da je u to doba,imala i veoma razvijenu medicinsku službu. Oko Carske palate bili su okupljeni poznati lekari i hirurzi toga doba, čija se praksa oslanjala na vekovno iskustvo i pisane rasprave grčih i rimskih medika.

Profesionalni lekari i hirurzi pojavili su se u Sremskoj Mitrovici još krajem I veka stare ere, za vreme Rimljana, koja je u svom sastavu imala razvijenu medicinsku,naročito hiruršklu službu.Prvi zvanični pisani tragovi o zdravstvenim prilikama na ovim prostorima javljaju se nakon oslobođenja od Turaka…Stvara se sistem Vojne granice, a sedište Petrovaradinskog puka bilo je u Mitrovici,koja jedina,od svih austrijskih regementi,nije imala zdravstveni zavod. 1820.godine, komanda puka dala je zapovest svim kompanijama da otpočnu prikupljanje dobrovoljnih priloga za osnivanje bolničkog fonda. Tri godine kasnije, krenulo se sa gradnjom opšte bolnicekroz istoriju 2

Prva bolnica u Sremskoj Mitrovici počela je sa radom 7.maja 1826.godine i izgrađena je prvenstveno za potrebe Petrovaradinskog puka. Narednih godina i decenija stalno je dograđivana i proširivana, a tek 1963. ,sazidana je nova,veća i savremenija zgrada u kojoj su danas smeštene: Služba ginekologije,akušerstva i neonatologije,gde svi lekari primenjuju savremene dijagnostičke metode – ultrazvuk,kolor-dopler,histeroskopiju,dijagnostičku laparoskopiju,amniocitozu i veštačku inseminaciju, a tu su i Cito-genetska laboratorija i porodilište; Služba ORL i MFH sinonim je za manje invazivne operacije( funkcionalna endoskopska hirurgija sinusa-FESS, operacije argon plazme koagulatorom –APC i ultrazvučnim nožem –UHS); Služba za očne bolesti, pored operacije katarakte sa ugradnjom intraokularnog sočiva, radi i operacije strabizma i FAKO operacije sa ugradnjom fleksibilnog intraokularnog sočiva. U ovom delu zgrade nalaze se još i Služba transfuzije i Služba fizijatrije.

kroz istoriju 3

Hirurška služba je najveća i najefikasnija služba bolnice, koja je svoju novu zgradu dobila 1996.. Ovde pacijenti dobijaju usluge najmodernijim hirurškim tehnikama (laparoskopske i endoskopske hirurške, urološke i ortopedske operacije).Današnja hirurgija pruža širok spektar zdravstvenih usluga u oblasti opšte, abdominalne,onkološke, vaskularne, grudne hirurgije i traumatologije, a u okviru operativne, stacionarne, ambulantno-polikliničke, kabinetsko-onkološke, konsultativne i edukativne delatnosti. Operacioni program se izvodi svakodnevno u 6 operacionih sala, dok službe ginekologije,ORL i očna, poseduju svoje operacione blokove. Opšta bolnica u Sremskoj mitrovici jedina je u jugoistočnoj Evropi u kojoj se izvodi najnovija transanalna endioskopska mikrohirurška metoda-TEM.

Služba za interne grane medicine pruža veliki broj usluga iz domena specijalističkih pregleda i intervencija najsavremenijom aparaturom, a odnedavno se u njenom sklopu nalazi i moderno opremljena koronarna jedinica.

Služba intenzivne nege sa anestezijom i reanimacijom u savremeno opremljenom prostoru zbrinjava najteže pacijente, a godišnje anesteziolozi izvedu oko 6000 anestezija(najčešće spinalne,epiduralne i perifernih blokova).

kroz istoriju 4

Početkom 2011. g. otvoreno je Odeljenje za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja, po modernim standardima.

Opšta bolnica poseduje i Dečije odeljenje (kompletno renovirano,adaptirano i tehnički opremljeno), odeljenje za infektivne bolesti, Službu za neurološke i psihijatrijske bolesti,Službu za kliničku patologiju, Bolničku apoteku, kao i Pravno-finansijsku službu. Bolnička poliklinika obuhvata 23 ambulante za pregled, dijagnostiku i konsultacije svih grana medicine.

Bolnica je ujedno i  centralno mesto za uklanjanje infektivnog medicinskog otpada za region Srema.