1.1.4. Služba pedijatrije

Služba nekad i sad
Od 1927. godine na teritoriji Sremske Mitrovice radi ambulanta za pregled školske dece, dok su o zdravlju predškolske dece i odojčadi brinuli lekari opšte medicine. Posebno odeljenje za bolničko lečenje dece je osnovano 15. jula 1953. Na odeljenju su radili Dr Melanija Orlović uz tri negovateljice i pomoćnom radnicom. Prvo Dečije odeljenje imalo je šest postelja.
Polovinom 2006. godine završena je rekonstrukcija starog Dečijeg odeljenja nakon čega odeljenje ima 28 postelja raspoređenih u 5 bolesničkih soba. Organizaciona struktura je sledeća: prijemna ambulanta, opšte odeljenje i poluintenzivna nega. Od 7.oktobra 2008.god. služba radi u okviru Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici. Tokom 2009. započelo je proširenje odeljenja prema Internom odeljenju u cilju formiranja sobe za izolaciju po svim epidemiološkim kriterijumima: poseban ulaz kroz dvorište bolnice, soba sa 4 postelje,sanitarni čvor i fizička odvojenost od ostalih soba na odeljenju.
Ovde se leče deca od izlaska iz porodilišta do 18 godina iz Sremskog okruga, kao i hitna stanja dece iz zemlje i inostranstva, kada borave u našem regionu, jer je Dečije odeljenje u Sremskoj Mitrovici jedino u Sremu.Ovde se leče sve bolesti dečijeg uzrasta. Postoji i poluintenzivna nega koja sada poseduje monitor, centralni kiseonik, pulsni oksimetar,infuzionu pumpu i EKG aparat.U tercijerne ustanove se upućuju deca kada je potrebna dodatna dijagnostika: skener, NMR, metabolička ispitivanja i ostale dijagnostičke i terapijske procedure.
U okviru odeljenja radi i Dnevna bolnica za pacijente koji redovno primaju suspstitucionu terapiju. U saradnji sa Centrom za socijalni rad smeštaju se i deca pre upućivanja u odgovarajuću socijalnu ustanovu ili hraniteljsku porodicu.
Pedijatri u toku dežurstva rade i na Odeljenju za novorođenčad a takođe rade i ambulantne preglede dece u toku noći. Obavljaju i konsultacije na drugim odeljenjima: Dečija hirugija, ORL i MFH odeljenje, Očno odeljenje,Infektivno odeljenje, Odeljenje intenzivne nege. Pri odeljenju radi kardiološka ambulanta, koju vodi pedijatar na subspecijalizaciji iz kardiologije Dr Nenad Golubović. Krajem 2oo8 g. Dr Olgica Lušević odlazi u penziju, te od 2009. god načelnik odeljenja postaje Dr Ljiljana Bančević. Lekari rade po principu dežurstva a sestre imaju smenski rad.

Godišnje se, u proseku, ambulatno primi i pregleda oko 4 000 malih pacijenata, a do 1 000 hospitalizuje.
Služba pruža mogućnost da kao pratilac deteta budu oba roditelja – ili majka ili otac.
Dečije odeljenje mitrovačke bolnice, 2013.g.obeležilo je 60 godina rada i danonoćne brige o bolesnoj deci. To je danas savremeno opremljeno bolničko odeljenje za potrebe dijagnostike i lečenja najmlađih pacijenata.Zajedno sa medicinskim sestrama i tehničarima, lekari daju sve od sebe, da naši mali pacijenti dobiju adekvatnu zdravstvenu zaštitu i maksimalno kvalitetno lečenje.Zahvaljujući velikoj Humanitarnoj akciji,organizovanoj 2012.godine, u koju su bili uključeni brojni društveni subjekti,institucije i organizacije, kao i privatna preduzeća, Dečije odeljenje je sada kompletno tehnički opremljeno .

Načelnik Službe pedijatrije je Dr Ljiljana Bančević, pedijatar
Lekari u službi:

Dr Nenad Golubović, pedijatar
Dr Olja Petrović, pedijatar
Dr Aleksandra Garčević, pedijatar
Dr Milica Faor, lekar na specijalizaciji

Glavna sestra službe je Ljubica Pačirski
Ovde radi ukupno 13 medicinskih sestara

Kontakt telefon: 022/610-222 , lok. 138
Galerija fotografija