1.1.4. Служба педијатрије

Служба некад и сад
Од 1927. године на територији Сремске Митровице ради амбуланта за преглед школске деце, док су о здрављу предшколске деце и одојчади бринули лекари опште медицине. Посебно одељење за болничко лечење деце је основано 15. јула 1953. На одељењу су радили Др Меланија Орловић уз три неговатељице и помоћном радницом. Прво Дечије одељење имало је шест постеља.
Половином 2006. године завршена је реконструкција старог Дечијег одељења након чега одељење има 28 постеља распоређених у 5 болесничких соба. Организациона структура је следећа: пријемна амбуланта, опште одељење и полуинтензивна нега. Од 7.октобра 2008.год. служба ради у оквиру Опште болнице у Сремској Митровици. Током 2009. започело је проширење одељења према Интерном одељењу у циљу формирања собе за изолацију по свим епидемиолошким критеријумима: посебан улаз кроз двориште болнице, соба са 4 постеље,санитарни чвор и физичка одвојеност од осталих соба на одељењу.
Овде се лече деца од изласка из породилишта до 18 година из Сремског округа, као и хитна стања деце из земље и иностранства, када бораве у нашем региону, јер је Дечије одељење у Сремској Митровици једино у Срему.Овде се лече све болести дечијег узраста. Постоји и полуинтензивна нега која сада поседује монитор, централни кисеоник, пулсни оксиметар,инфузиону пумпу и ЕКГ апарат.У терцијерне установе се упућују деца када је потребна додатна дијагностика: скенер, НМР, метаболичка испитивања и остале дијагностичке и терапијске процедуре.
У оквиру одељења ради и Дневна болница за пацијенте који редовно примају суспституциону терапију. У сарадњи са Центром за социјални рад смештају се и деца пре упућивања у одговарајућу социјалну установу или хранитељску породицу.
Педијатри у току дежурства раде и на Одељењу за новорођенчад а такође раде и амбулантне прегледе деце у току ноћи. Обављају и консултације на другим одељењима: Дечија хиругија, ОРЛ и МФХ одељење, Очно одељење,Инфективно одељење, Одељење интензивне неге. При одељењу ради кардиолошка амбуланта, коју води педијатар на субспецијализацији из кардиологије Др Ненад Голубовић. Крајем 2оо8 г. Др Олгица Лушевић одлази у пензију, те од 2009. год начелник одељења постаје Др Љиљана Банчевић. Лекари раде по принципу дежурства а сестре имају сменски рад.

Годишње се, у просеку, амбулатно прими и прегледа око 4 000 малих пацијената, а до 1 000 хоспитализује.
Служба пружа могућност да као пратилац детета буду оба родитеља – или мајка или отац.
Дечије одељење митровачке болнице, 2013.г.обележило је 60 година рада и даноноћне бриге о болесној деци. То је данас савремено опремљено болничко одељење за потребе дијагностике и лечења најмлађих пацијената.Заједно са медицинским сестрама и техничарима, лекари дају све од себе, да наши мали пацијенти добију адекватну здравствену заштиту и максимално квалитетно лечење.Захваљујући великој Хуманитарној акцији,организованој 2012.године, у коју су били укључени бројни друштвени субјекти,институције и организације, као и приватна предузећа, Дечије одељење је сада комплетно технички опремљено .

Начелник Службе педијатрије је Др Љиљана Банчевић, педијатар
Лекари у служби:

Др Ненад Голубовић, педијатар
Др Оља Петровић, педијатар
Др Александра Гарчевић, педијатар
Др Милица Фаор, лекар на специјализацији

Главна сестра службе је Љубица Пачирски
Овде ради укупно 13 медицинских сестара

Контакт телефон: 022/610-222 , лок. 138
Галерија фотографија