Sertifikat o akreditaciji na 7 godina – uspeh mitrovačke bolnice!

Opšta bolnica Sremska Mitrovica, juče je obeležila svoj Dan i 191 godinu od početka rada prve bolnice u gradu, jedne od najstarijih zdravstvenih ustanova u Srbiji. Kroz protekle godine i decenije neprekidno je dograđivana i proširivana i bivala naprednija, u svakom smislu te reči. Danas je to moderna ustanova, jedina sekundarnog tipa u Sremu, i s ponosom ističe visko stručan, profesionalan i uspešan tim lekara specijalista,farmaceuta, medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara, kao i zaposlenih u nemedicinskom sektoru – a predvođena ambicioznim menadžmentom, spremna da odgovori na sve izazove današnjeg vremena.

Na svečanosti koja je upriličena povodom Dana bolnice, prisutne je najpre  pozdravio direktor dr Živko Vrcelj, i kroz prezentaciju ustanove izneo podatke o radu bolnice, pokazatelje izvršenja u protekloj godini, strateškim planovima i ciljevima i mogućnostima realizacije istih. Posebno je istakao značaj dobijanja Sertifikata o okreditaciji na maksimalnih sedam godina i kako ističe , taj dokument je plod našeg rada u cilju postizanja razultata koji zadovoljavaju visoke standarde i ocene za dobijanje tog sertifikata od Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije. Direktor mitrovačke bolnice rekao  je i da bolnica ima u planu nabavku nove opreme – CT ili magnetne rezonance, 2 sterilizatora, UZ aparat, laparoskopski stub za hirurgiju, kao i servisiranje već postojeće aparature. Do 2020.g., planira se proširenje Službe psihijatrije, formiranje jedinice  neurološke intenzivne  nege, unapređenje informatičkog sistema i razvoj telemedicine.Dr Vrcelj je izrazio uverenje, da će mitrovačka bolnica, uz pomoć i podršku Vlade AP Vojvodine, Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, Ministarstva zdravlja, Grada Sremska Mitrovica i svih drugih bliskih saradnika, nastaviti putem uspešnog razvoja i napretka, za dobrobit svih korisnika bolničkih usluga.

  

U ime Grada Sremska Mitrovica, govorili su gradonačelnik Vladimir Sanader i načelnik Uprave za zdravstvo i socijalnu zaštitu Vojislav Mirnić, istakavši tom prilikom, da će Grad i dalje nastaviti da ulaže u zdravstvo u cilju višeg  kvaliteta pružanih usluga, a da akreditacija znači, da naša bolnica ulaže u nove standarde u lečenju pacijenata, te tako dobijamo kvalitet usluge na višem nivou, poštujući procedure, koje znače maksimalnu bezbednost za pacijenta. Gradonačelnik Sanader je još dodao da je „ nama u lokalnoj samoupravi važno da imamo jednu ozbiljnu zdravstvenu ustanovu, kakva je naša bolnica, koja je spremna da pruži zdravstvenu zaštitu po najvišim standardima, za sve građane“.

  

Nakon visokih ocena Tima za spoljašnje ocenjivanje, tokom akreditacijske poste, početkom aprila meseca ove godine, Opšta bolnica Sremska Mitrovica, akreditovana je na period od 7 godina. Na jučerašnjoj svečanosti, Sertifikat je, direktoru dr Živku Vrcelju, uručio v.d. direktora AZUS-a, Vladimir Arsenović.

„ Čestitam rukovodstvu i zaposlenima na dobijanju sertifikata, kojim građani Sremske Mitrovice i Srema, dobijaju viši kvalitet pruženih usluga i veću bezebednost. To je najstariji mehanizam ocenjivanja kvaliteta rada ustanova, a dobijanjem ovog sertifikata na 7 godina, u 18 različitih akreditacijskih oblasti, samo potvrđuje da mitrovačka bolnica definitivno ispunjava sve neophodne kvalitete u pružanju usluga i bezbednosti. Pri ocenjivanju, bolnica nije dobila ni jednu ocenu nižu od 4, kada je reč o bezbednosti pacijenata, kroz  54 različita kriterijuma. Od svih ocena, 84% su 4 i 5, što između ostalog, govori i o odličnoj organizaciji rada u ovoj zdravstvenoj ustanovi“ – obrazložio je g-din Arsenović.

  

Svečanost povodom obeležavanja Dana bolnice, ulepšali su učenici Muzičke škole „Petar Kranjčević“ Ognjen Nikolajević – gitara i Sara Nikolić – flauta.