„Заустави-заштити-помози“

Први, од три предвиђена семинара у склопу пројекта “Заустави-заштити-помози“ – Ефикасан одговор здравственог система у заштити жене жртве породичног и родно заснованог насиља, одржан је данас у Едукативном центру митровачке болнице. Уводно предавање и представљање циљева програма обуке, имала је Биљана Делић, психолог и координатор овог пројекта у Покрајинском секртаријату за здравство. О женским људским правима и родној равноправности говорила је Даница Тодоров, консултанткиња за родну равноправност,људска права и породично насиље, о насиљу према женама и поступању институција – Андријана Човић, дипл правница,Покрајински заштитиник грађана-омбудсман, док је о доброј пракси у примени протокола за заштиту жена жртава насиља у здравственом систему говорила проф.др Љиљана Младеновић Сегеди, гинеколог.

  

Семинар је организован у  циљу ефикасног спровођења активности на превенцији и раном откривању родно- заснованог, сексуалног и насиља у породици и процесу организовања заштите жена и девојака које су преживеле насиље. Покрајински секретаријат за здравство је носилац дела активности обуке здравствених радника на пројекту и заједно са Медицинским факултетом у Новом Саду, организује предавања у седам Центара у Војводини, од којих је један и у Сремској Митровици. Основни задатак Центра је пружање помоћи и подршке у оснаживању женама и девојкама, жртвама сексуалног насиља, где оне добијају медицинске услуге, услуге психо-социјалне и саветодавне-терапијске природе, као и услуге правног саветовања. Услуге Центра биће доступне 24 сата, а пружаће се женама и девојкама са навршених 15 година и више, које су изложене или су у процесу изласка из ситуације сексуалног насиља, али и женама које су некада преживеле сексуално насиље и имају потребу за психолошком, правном и другом врстом подршке и помоћи. . Центри ће имати значајну улогу у оснаживању жена да пријаве насиље, јер се у многим срединама у нашој земљи ретко и нерадо говори о сексуалном насиљу. Планирано је да обуку заврши 1850 пружаоца услуга из здравственог и других система заштите, а митровачка болница, као један од седам Центара у Војводини, активно ће учествовати у спровођењу овог пројекта, кроз обуку лекара и медицнских сестара/техничара, као и обезбеђивање адекватног простора и опреме за његову успешну реализацију.

  

Пројекат реализује Покрајински секретаријат за здравство АПВ, у партнерству са Центром за подршку женама из Кикинде, а финансира се од стране повереничког фонда Уједињених нација за подршку акцијама елиминисања насиља над женама.

Организација и реализација акредитованих едукација, подржана је средствима Повереничког фонда Уједињених нација за подршку акцијама елиминисања насиља над женама.

Статистичи подаци из 2015.године говоре да је у Војводини, поднето преко 8000 захтева за пружање полицијске интервенције, у 77% случајева предузете су мере упозорења,поднето је близу 1200 прекршајних пријава и нешто преко 1500 кривичних пријава.Од тог броја 91% је осуђујућих пресуда, од чега само 35% казне затвора .