Др Марина Ђурић Будимировић предавач на Неуролошкој секцији у Новом Саду

Неуролошка  секција  ДЛВ-СЛД, чији домаћин је била подружница Нови Сад, одржана је 18.11.2016.г. ,а тема овог стручног скупа била је: “Учимо кроз искуство:Прикази неуролошких случајева”.

Одржана су четири предавања: два су презентовали неуролози  са Неуролошке клинике у Новом Саду, а једно  неуролог Опсте болнице у Панчеву.

Др Марина Ђурић Будимировић неуролог Опште болнице Сремска Митровица  одржала је  предавање  о теми “Неуролошке манифестације Целијачне болести-приказ случаја”.

Приказан је случај  пацијента који је лечен у нашој болници  на одељењу неурологије због полинеуропатије која се  развила у оквиру Целијачне болести.Данас се оцењује да је преваленца целијакије у Европи 1/100,што значи да је целијакија једна од најчешћих хроничних болести уопште.Целијакија је имунски посредована  системска болест а настаје као последица конзумирања глутена пшенице и сродних протеина ражи и јечма.Инциденца неуролошких манифестација целијачне болести је 6-10%.Полинеуропатија као једна од неуролошких манифестација целијакије се може јавити чак у 23 % оболелих који се придржавају безглутенске исхране.Рано дијагностиковање неуролошких манифестација целијачне болести је веома битно да би се започело адекватно лечење.

Лечење полинеуропатије у оквиру целијакије подразумева дијету без глутена, поливитамиску терапију, терапију бола и имуномодулаторну терапију.

dr-marina-1  dr-marina-2