„Бебо, добродошла на свет“

У Породилишту Опште болнице Сремска Митроица одржана је презентација новог пројекта  „Бебо, добродошла на свет”, a Град Сремска Митровица је један од градова учесника на том пројекту, који реализује Министарство државне управе и локалне самоуправе.

Суштина пројекта је нови систем управних поступака везаних за рођење детета, који подразумева да родитељи могу да одреде лично име детета, пријаве пребивалиште детета и пријаве дете на здравствено осигурање за време боравка у здравственој установи, без одласка код матичара.

“Прикључили смо се пројекту Министарства за државну управу и локалну самоуправу чиме смо желели да покажемо да Град Сремска Митровица иде у сусрет ка својим грађанима уопште, а нарочито према родитељима као што је овде случају. Жеља нам је да им омогућимо да будући родитељи што лакше заврше административне послове који се односе на пријављивање рођеног детета. То сада могу да ураде већ у болници који је повезан са софтвером у Градској управи и Полицији. Услуга се односи на упис у Матичну књигу рођених и добијање ЈМБГ-а и више родитељи не морају да губе по неколико дана да заврше те обавезе“, рекао је градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер. Градоначелник је додао да ће се радити на томе да уз овај захтев родитељи могу да поднесу и захтев за реализацију свих оних права која им припадају рођењем детета, у виду новчаних накнада.

У сремскојмитровачкој Болници задовољни су што су део пројекта као што је овај.
“Поздрављам ову акцију која је реализована под називом Бебо, добродошла на свет и увођење система управних поступака везаних за рођење детета. То ће поједноставити све потребне административне процедуре. С обзиром на низак наталитет у нашој земљи и ово је једна од мера и акција која ће позитивно деловати на друштво у целини. Ово представља добру вољу и жељу државе да уради нешто на том пољу и зато сам срећан”, изјавио је директор Опште болнице Сремска Митровица др Живко Врцељ.

bebo  bebo-1

Родитељи ће све административне обавезе везане за упис детета у Матичну књигу рођених (укључујући одређивање личног имена, пријаву пребивалишта детета и пријаву детета на здравствено осигурање) моћи да обаве у здравственој установи, без попуњавања формулара и бесплатно. Ради се о увођењу „јединственог управног места” за обављање административних процедура, како би се родитељима новорођене бебе уштедели и време и новац.

Породилиште у Сремској Митровици је једно од већих, оно је регионалног карактера где се у просеку обави око 1500 порођаја на десетак година. “Ми смо почели са новом праксом већ јуче и првих пет парова је већ искористило могућност да своје дете по рођењу пријаве преко ове апликације. На овај начин олакшавамо родитељима јер се редукује број административних обавеза које по рођењу детета морају да се ураде”, рекао је шеф Породилишта у Сремској Митровици др Братислав Митровић.

Четири запослена су већ прошла неопходну обуку и добили потребне сертификате, а пројекат је успешно заживео.

Извор:портал Сирмијуминфо