O medicinskom otpadu

„Tehnička podrška za tretman medicinskog otpada u Srbiji“, naziv je radnog sastanka, održanog prošle nedelje u Beogradu,uz prisustvo predstavnika brojnih zdravstvenih ustanova,instituta,zavoda za javno zdravlje,apoteka, kao i drugih ustanova u kojima se stvara medicinski otpad.Na skupu je bilo reči o sačinjavanju  plana za upravljanje medicinskim otpadom i izradi dokumentacije za dobijanje dozvole za rad, a dobijena su i neophodna uputstva vezana za ovaj posao.

Ovom sastanku prisustvovali su i članovi komisije za nadzor nad upravljanjem medicinskim otpadom naše bolnice:Prim.dr Dragan Malobabić, viši medic.tehničar Ivica Veliki i viši sanitarni tehničar Vesna Maričić.

Cilj projekta je jačanje postojećeg sistema za upravljanje medicinskim otpadom koji nastaje pri pružanju zdravstvene zaštite u skladu sa zakonskim okvirima Republike Srbije i direktivama EU kao i dalja integracija ovog sistema zdravstvene zaštite,javnog zdravlja i zaštite životne sredine.

Da podsetimo, Opšta bolnica Sremska Mitrovica je među prvim zdravstvenim ustanovama u Srbiji pristupila ovom programu (2008.godine) i poseduje sve tehničke uslove i opremu za uspešno odlaganje i uništavanje zaraznog medicinskog otpada.