Радионица о теми „Алкохолизам-болест савременог друштва“

Јуче је у Едукативном центру митровачке болнице,у организацији Удружења здравствених радника града Сремска Митровица, одржана радионица,акредитована са 6 бодова за медицинске сестре и здравствене техничаре, а о теми „Алкохолизам-болест савременог друштва“ говорили су Милена Игњатовић,Бато Стевић,Светлана Мишић Пацула и Снежана Живковић.

Предавачи су у својим излагањима,између осталог, апострофирали да је алкохолизам  болест која захтева велику пажњу целокупног друштва у циљу не само идентификације и лечења алкохоличара, већ превенције и подизање свести у вези употребе алкохола и катастрофалним последицама које ова болест носи. Превенција алкохолизма подразумева интервенцију пре него што се појави проблем, што значи прекидање мреже узрочно последичних веза које доводе до здравственог и социјалног проблема повезаног са алкохолизмом.Наглашено је да је посебно важно допринети развоју превенције проблема који произилазе из, или су повезани са конзумацијом алкохола, информисање здравствених радника о проблему алкохолизма, јачање подршке јавности за превенцију и сузбијање алкохолизма, промоција здравих стилова живота, подстаћи напоре усмерене на стварање окружења у коме деца и млади одрастају заштићени од негативних последица конзумације алкохола, оснажити улогу здравственог система у вези са раним интервенцијама и третманом поремећаја повезаних са употрбом алкохола, указати на могућност лечења и развијање свести о излечивости алкохолизма.

Када је реч о лечењу алкохолизма и поремећаја повезаних са алкохолом предност треба дати ванхоспиталним и полухоспиталним облицима лечења. Третман особа са поремећајем због употребе алкохола може се најшире дефинисати као стручна активност усмерена ка побољшању функционисања те особе.

kurs,alkoholizam,1 kurs,alkoholizam,2

Аутори ове радионице посебно су истакли да је медицинска сестра незамењљив део медицинског тима који учествује у превенцији и лечењу зависности од алкохола. Подједнако је важна њена улога у примарној здравственој заштити и у хоспиталном третману пацијента. Медицинска сестра се води оптималним медицинским циљем у лечењу алкохолизма : комплетним прекидом конзумирања алкохола и успостављањем трајне апстиненције. Учествује у свим дијагностичко терапијским процедурама из домена здравствене неге пацијената.