Прим.др Мирослав Кендришић на стручном усавршавању у Америци

 

У престижном тренинг центру за едукације у области функционалне ендоскопске хирургије носа,синуса и базе лобање,Џексонвил,на Флориди у САД, лекар митровачке Опште болнице Прим.др Мирослав Кендришић,заједно са колегама из Словачке и Украјине, обучавао се за имплементацију напредне и најсавременије методе уз помоћ навигационе технике и 3Де технологије,за лечење пацијената са хроничном упалом синуса,полипима,цистама, туморима, етмоидалних и свеноидалних синуса,виличних,чеоних и базе лобање.

„ Реч је о напредном курсу ,где се раде практичне функционалне ендоскопске операције виличних и чеоних синуса и базе лобање,као и хирургија сузних путева, у савремено опремљеним салама и под менторством америчких стручњака. Ова техника код нас до сада није рађена, а коришћење савремене опреме могуће је само уколико доктор на обуци савлада програм рада на тим апаратима. Ово је свакако почетак тренинга за операције сузних путева и у нашој болници и ендоскопском приступу чеоним синусима и бази лобање кроз отвор на носу,које у нашој земљи до сада нису примењиване. Тренинг је веома захтеван,ради се практично на препаратима и након приказа едукатора,сваки учесник мора самостално урадити операцију под контролом професора и након тога  добија сертификат као потврду да је обучен за такве врсте операција“- износи своје утиске по повратку из Америке ,др Кендришић.

Direktor 1 Direktor 2

Овакав вид континуиране медицинске едукације уз коришћење најсавременије технике и терапијских процедура,да се при том буде што мање радикалан,а да истовремено пацијент добије најбољу могућу оптималну здравствену заштиту, само говори у прилог чињиници, да митровачка болница константно прати светске трендове.

„Сва предавања на Флориди била су интерактивног типа са високим степеном комуникације и отвореног дијалога са колегама,предавачима и хирурзима јер је у свему најважнија размена искустава оних који су већ овладали техником функционалне ендоскопске хирургије синуса. Ово је, практично,надоградња већ стеченог знања, а добијањем сертификата након курса,стичемо могућност аплицирања за одговарајућу опрему ,пре свега код донатора,јер морате да имате потврду да знате да радите на апаратима и да ће они бити успешно коришћени за добробит пацијената и напредак у смислу побољшања квалитета рада и болничких услуга за све кориснике здравствене заштите.“ закључује Прим.др Мирослав Кендришић.