Како живети са менталном болешћу у породици

Министарство здравља Републике Србије и Мисија ОЕБС у Србији, заједнички су покренули иницијативу за пружање информативне помоћи за лица са менталним сметњама и здравственим установама у земљи упутили препоруке у циљу спровођења адекватних активности. Општа болница у Сремској Митровици добила је одређен број лифлета и постера који ће следеће недеље бити постављени на пултове одељења и неуропсихијатријске амбуланте.

Путем лифлета,лица са менталним сметњама и чланови њиховоих породица добијају могућност да се информишу о правима и дужностима пацијената и особља у психијатријским установама и одељењима,који су прописани Законом о заштити лица са менталним сметњама и подзаконским актима везаним за тај закон. Пацијентима ће на тај начин бити доступне информације везане за добровољни пријем у установу,присилну хоспитализацију,пристанак на медицинску меру,физичко спутавање и заштиту права, као и информације намењене члановима породице особа са менталним сметњама које их информишу о томе како живети са менталном болешћу у породици.

Овакав вид активности треба да допринесе успешнијем спровођењу Закона о заштити лица са менталним сметњама и митровачка болница биће активни део тог пројекта.