Свечаност поводом Дана медицинских сестара

У Центру за едукације Опште болнице Сремска Митровица,у организацији Удружења здравствених радника града Сремска Митровица, у уторак 12.маја, приређена је свечаност у знак сећања на дан рођења прве медицинске сестре,борца за права и положај ове професије у свету – енглеске болничарке Флоренс Најтингел. О њеној улози у свету здравства, али и задацима и положају медицинских сестара и здравствених техничара данас,као и очекивањима без обзира на друштвене прилике, присутнима је говорила Зорица Вучковић,главна сестра Центра за превенцију Дома здравља Сремска Митровица и истакла да

„медицинска сестра мора бити емоционално зрела и стабилна особа како би могла   разумети  људске патње, хитна стања, носити се са здравственим проблемима и етичким недоумицама. Мора бити способна да  разуме пацијентова осећања и понашања у одређеној ситуацији. Мора бити брижна, спремна да прихвати одговорност,да ради самостално али и тимски у сарадњи са другим професијама у здравству.“

dan sestrinstva 1  dan sestrinstva 2

„Област рада медицинске сестре врло је широк, од учења деце прању руку, одраслих очувању здравља, до руковођења високо софистицираном медицинском технологијом којом се може очувати и сачувати људски живот.

Успех рада медицинске сестре не зависи само од њене хуманости и способности савладавања савремене технологије већ је неопходно окренути се напретку професије сестринства  кроз трајно учење у програмима континуиране едукације.

Здравство у Србији, као и будућност сестринства, највише зависе од добро обучених и школованих медицинских сестара које ће се придружити сестринству Европе кроз едукацију кадрова, креирању самосталне здравствене политике и истраживању у области сестринства, „нагласила је Зорица Вучковић.

dan sestrinstva 3  dan sestrinstva 4

Дан сестринства, свим медицинским сестрама и здравственим техничарима града Сремска Митровица, честитали су: Прим.др Мирослав Кендришић,директор митровачке болнице, Ивица Велики главни техничар болнице, Весна Жамбок,главна сестра Дома здравља ,а испред синдикалних организација др Дуња Циврић и медицински техничар Ивица Цветановић, уз жеље за свакодневним напретком у струци и адекватном статусу здравственог радника у друштву и вредновању њиховог хуманог,али изузетно напорног и одговорног посла.