Обележен Светски Дан бубрега

Јуче је у Градској кући,у Сремској Митровици,Удружење бубрежних инвалида,свечано обележило Светски Дан бубрега. Присутне је поздравио председник овог Удружења Владимир Србљанин и том приликом захвалио свима из локалне друштвене заједнице који помажу рад удружења и разумеју значај и тежину њиховог постојања и деловања. Србљанин је у свом обраћању,истакао податак да је Србија на предпоследњем месту у Европу,када је реч о донорству органа и трансплатацији и та се очекује активнија улога свих чиналаца који могу допринети да се таква ситуација поправи и промени.

Стручно предавање о бубрезима,њиховој функцији,обољењима и начинима лечења,имала је др Аница Цветичанин, шеф одељења хемодијализе Опште болнице Сремска Митровица и кроз едукацију истакла податак да је најчешћи и најефикаснији метод лечења бубрега -хемодијализа. „У митровачкој болници, одељење хемодијализе почело је са радом 1982.године,тренутно има 144 пацијента на дијализи, а Удружење бубрежних болесника које је основано 2011.године,максимално помаже рад одељења, а пре свега пацијентима,кроз едукације,разна такмичења,дружења..На тај начин доприносе квалитетнијем начину живота ових болесника“-нагласила је др Цветичанин.

bubreg 1 bubreg 2

Обележавање Светског Дана бубрега,била је прилика да писац Предраг Бањеглав ,кроз драмски перформанс,представи свој роман „Човек је човеку лек“,чија је основна тема,управо донорство органа.

Јучерашњој свечаности присуствовали су представници локалне самоуправе града Сремска Митровица, Опште болнице, Дома здравља, Завода за јавно здравље, многобројни пријатељи,као и бубрежни болесници.