Састанак о еболи

Јуче је у Едукативном центру Опште болнице Сремска Митровица,у организацији Завода за јавно здравље С.Митровица, одржано стручно предавање о еболи коме су присуствовали представници Дома здравља, Опште болнице, ЗЗЈЗ и припадници граничне полиције и обезбеђења границе, са циљем да се упознају и едукују о мерама предострожности у случају појаве еболе на нашој територији. О теми „Ебола вирусно обољење – епидемиологија и мере превенције ширења инфекције“ говорила је др Марија Гаџурић,епидемилог (ЗЗЈЗ С.Митровица) и кроз предавање упознала присутне о путевима преношења еболе,симптомима,ризицима заражавања,као и о епидемијама у Западној Африци,пројекцији развоја епидемије,законској регулативи,епидемиолошком и здравственом надзору,алгоритму активности и алгоритму за поступање уколико добијемо обавештење да се у авиону,броду или на копненом граничном прелазу налази лице са могућом сумњом на инфекцију вирусом еболе. Говорећи о врстама ризика, др Гаџурић истиче три:

„Постоје три врсте ризика везано за актулену епидемиолошку ситуацију ЕВО: ризик да се држављанин из ЕУ зарази у некој од захваћених земаља; ризик од уношења(импортације) вируса еболе у Европу и ризик од даљег ширења вируса након уношења у ЕУ.

– Ризик од заражавања за држављане ЕУ који бораве у земљама угроженим еболом може значајно да се смањи стриктним придржавањем препоручених мера превенција.

– Ризик од ширења вируса еболе у случају планиране медицинске евакуације држављана ЕУ из угрожених подручја сматра се изутетно ниским. У случају да у ЕУ допутује особа која има симптоме болести, односно, која може да може пренесе инфекцију на другу особу/е, не може се искључити могућност секундарне трансмисије вируса на чланове породице и на медицинско особље у здравственим установама. Чим се постави сумња да се ради о ебола вирусном обољењу и предузму адекватне мере превенције у здравственим установама, ризик од трансмисије се смањује на најмању могућу меру.

– Случај уношења (импортације) вируса еболе у ЕУ не може да се искључи, нити може да буде неочекиван, имајући у виду ток актуелне епидемије у Западној Африци.

Ризик од уношења еболе у ЕУ постоји све док се трансмисија вируса не заустави у земљама угроженим ЕВО. „

zzjz ebola,1 zzjz,ebola 2

Јучерашњем састанку, посвећеном еболи, присуствовао је и начелник Сремског управног округа Илија Милиновић и том приликом нагласио да мора постојати непрекидна комуникација између здравствених установа, Института за јавно здравље Србије и Министарства здравља, пратитити и тражити додатна упутства и изнаћи модалитете за помоћ граничној полицији у случају појаве еболе, уз помоћ и подршку граничне санитарне инспекције и других служби чије је ангажовање неопходно у оваквим ситуацијама.

Састанак о еболи у митровачкој болници иницирао је Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.