Лекарска едукација из области офталмологије

У центру за едукације Опште болнице Сремска Митровица, у петак 30.маја 2014.г одржан је стручни састанак (семинар),са предавачима, лекарима Службе офталмологије,митровачке болнице. О темама из ове гране медицине,решавању клиничких проблема и демонстрацији клиничке вештине, говорили су: Др Драган Мартиновић („Узана зеница код операције катаракте“), Прим.др сци мед Миодраг Радаковић (Страбизам код деце и одраслих“), Др Жељко Брко („Операције тврде катаракте“), Др Верица Гаврановић („Постоперативни ендофталмитис“), Др Надежда Стојковић-Комадиновић („Црвено око“) и Др Андријана Лазански („Лечење диабетичке ретинопатије са ЛФК“).

oftalmolozi 1 oftalmolozi 2

Из сажетка: Модерна хирургија катаракте подразумева хирургију катаракте ултразвуком. Хирургија каратакте ради се у дневној болници где пацијенти одмах после операције иду кући.  Приказани филм  показује пацијенте са одмаклом катарактом и удруженим стањима на оку због чега је извођење операција теже. Начињен је посебан осврт на технику операције одмакле катаракте са узаном зеницом која се конвенционално не може проширити. Филм показује специјалну технику којом је могуће урадити такву катаракту и успешно је оперисати.

Црвено око је посебан ентитет.Обрађен је терапијски приступ и индикације за лечење.Разликују се потенцијално опасна и неопасна стања која доводе до црвеног ока.

Ендофталмитис је најтежи облик постоперативне инфекције ока који може довести до потпуног и неповратног губитка вида.Приказан је савремени приступ терапији и лечењу овог тешког стања ока.

Дијабетесна ретинопатија представља потенцијално разарајућу компликацију диабетеса која може довести до потпуног или неповратног губитка вида.Савремени приступ лечења подразумева употребу ЛФЦ код одмаклих случајева,што може потенцијално зауставити даљи напредак болести.

Страбизам је стање где оба ока једне особе не гледају истовремено у истом правцу,односно према фиксацијском објекту.Учесталост страбизма се креће од 3% до 5% у укупној популацији.На предавању је било речи о узроцима страбизма, подели, лечењу, као и приказу различитих облика страбизма.