„Srbija protiv raka“

U petak je u Beogradu održana konferencija „Srbija protiv raka“, na kojoj su govorili prof.dr Tomica Milosavljević,ministar zdravlja,Tosio Cunozaki,ambasador Japana u Beogradu, kao i članovi Savetodavnog odbora za sprovođenje programa za rano otkrivanje i skrining raka dojke,grlića materice i debelog creva u Srbiji.
U cilju unapređenja zdravstvenog sistema kod nas,Vlada Japana odobrila je bespovratnu pomoć kojom je obuhvaćena nabavka 2 digitalna i 30 analognih mamografa, 2 CR aparata,kao i edukacija naših stručnjaka u Japanu.Projekat će biti realizovan tokom 2011.godine u ukupno 39 Zdravstvenih ustanova.

Beogradskoj konferenciji prisustvovali su i lekari Opšte bolnice Sremska MItrovica,Prim.dr Dragan Malobabić,načelnik Službe za ginekologiju,akušerstvo i nenonatologiju i dr Slavko Arbanas, šef odeljenja akušerstva, a ovim programom naša bolnica dobiće jedan mamograf, te će pored već postojećeg (donacija Italijanske Vlade)od sledeće godine imati još jedan.

Rak dojke najčešći je maligni tumor kod žena u Srbiji.Svake godine registruje se 4000 novootkrivenih slučajeva ove bolesti, a godišnje umre 1600 žena. Na teritoriji Srbije svake godine otkrije se 1400 novih slučajeva raka grlića materice.

U cilju ranog otkrivanja raka grlića materice u narednom periodu biće sproveden organizovan skrining u celoj Srbiji i biće obuhvaćene žene starosti od 25 do 69 godina (blizu 2 250 000 žena).