У центру града обележен 17.новембар – Светски дан превремено рођене деце

17.новембар – Светски дан превремено рођене деце, данас су у центру Сремске Митровице, заједнички обележили Удужење родитеља превремено рођене деце „Мали див“ и Град Сремска Митровица.

Градоначелица Светлана Миловановић са најближим сарадницима, подржала је обележавање овог датума,  угостила је децу и родитеље и приредила  пригодне садржаје и  поклоне, који ће их сећати на данашњи дан. Симболично, мноштво љубичастих  балона малишани су пустили пут неба, као знак поздрава за оне другаре којих више нема међу живима.

Догађају су присуствовали и др Јован Николић, начелник Дечијег диспанзера Дома здравља и др Милица Фаор Апић, лекар на специјалиозацији из педијатрије Опште болнице Сремска Митровица.

У обраћању медијима, др Николић је нагласио да сваки порођај који се заврши пре 37 гестацијске недеље сматра се превременим порођајем. Тако рођена деца имају низ проблема, са којима се сви заједно сусрећемо и суочавамо. Напретком медицине, технологије и науке, проценат преживљавања такве деце сада је много виши него ранијих година. Та деца су прави дивови, јер се од првог дана боре за свој живот. Према статистичким подацима око 4000 деце у Србији, рођено је превремено, дакле око 7% од укупно рођених, а таква статистика односи си се на митровачко породилште. Превремено рођење  је водећи узрок смртности деце млађе од годину дана и други водећи узрок смртности деце млађе од пет година.

„Као лекари, трудимо се да превазиђемо све настале проблеме, али, нажалост, то некада није могуће. Они који преживе тај период имају константне додатне компликације – на срцу, плућима, итд, и они настављају да живе као деца са посебним потребама и ми као душтво треба да знамо то, да имамо свест о таквој деци и учинимо све да им што више помогнемо, као и њиховим родитељима, који су често изложени стресу, осећају немоћи , кривице, анксиозности, страху“ – изјавио је др Јован Николић, спец.педијатрије

Удржење „Мали див“ је једино национално удружење које се 12 година бави проблематиком превременог рођења и пружа помоћ и подршку породицама, а у сарадњи са медицинским стручњацима спроводи пројекте усмерене ка системским побољшањима положаја и квалитета живота превремено рођене деце и њихових родитеља.