Rezultati projekta Ministarstva zdravlja

Povodom završetka projekta Ministarstva zdravlja Republike Srbije „Razvoj zdravstva Srbije – dodatno finansiranje“,koji je finansiran iz kredita Svetske banke, juče su u Opštoj bolnici „Đorđe Jovanović“ u Zrenjaninu predstavljeni rezultati. Uvodna izlaganja održali su prof.dr Zoran Stanković, Srpski ministar zdravlja i Lu Brefor, šef kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Cilj projekta je izgradnja kapaciteta radi razvijanja održivog sistema zdravstvene zaštite usmerenog na rezultate, u kom se pružaoci zdravstvenih usluga nagrađuju za kvalitet i efikasnost i gde zdravstveno osiguranje omogućava pristup efektivnoj zdravstvenoj zaštiti.

U saopštenju Ministarstva zdravlja se između ostalog navodi, da je dodatnim finansiranjem projekta „Razvoj zdravstva Srbije (2009-2011), u vrednosti 10,5 miliona evra,obezbeđeni uslovi za uvođenje bolničkog informatičkog sistema za 16 ustanova, kao i unapređenje tih sistema u bolnicama iz predhodne faze projekta.Planirano je povezivanje svih zdravstvenih ustanova (oko 360) u jedinstvenu zdravstvenu informatičko-komunikacionu mrežu. Kroz realizaciju projekta odvijale su se pripremne aktivnosti na vođenju dijagnostički srodnih grupa kao novog mehanizma plaćanja zdravstvenih ustanova koje pružaju usluge na sekundarnom i tercijalnom nivou.U projektu podrške su: akreditacije bolnica,razvoj i primena modela kliničkih puteva,kao i unapređenje zdravstvenog menadžmenta kroz saradnju sa Komorom zdrastvenih ustanova Srbije. U projektu je učestvovalo 18 zdravstvenih ustanova, a među njima je i Opšta bolnica Sremska Mitrovica.

Jučerašnjem sastanku u Zrenjaninu prisustvovali su direktora naše bolnice Prim.dr Miroslav Kendrišić i zamenik direktora Prim.dr Dragan Malobabić