Нови скенер и нови ртг апарати у Служби за радиолошку дијагностику

Поводом набавке нових медицинских апарата за рад у Служби за радиолошку дијагностику,данас је у Општој болници Сремска Митровица одржана конференција за медије, на којој су говорили начелница службе др Милица Тодић и в.д.директора Прим.др Драган Малобабић.

„Средствима кредита Светске банке и посредтсвом Министарства здравља Републике Србије, набавили смо нови 64-слајсни  скенер, као и један покретни рентген и један фиксни рентген. Што се тиче опреме, болница иде у добром правцу. Све ово подразумева и сталну едукацију запослених, чему смо свакако максимално посвећени. Можда највећи проблем у овом тренутку је број запослених лекара који могу обављати свој посао – овде је запослено 17 радиолога, али због усавршавања, коришћења породиљског боловања и због одсутности због болести, тренутно служба на располагању има 4 до 6 спацијалиста радиологије, који у сваком тренутку у току 24 сата треба да одговоре на захтеве пацијената , било да је реч о хитним стањима, болничким пацијентима или оних који на било који начин овде захтевају преглед“ –  рекао је в.д.директора болнице.

Др Малобабић је искористио данашње обраћање медијима, да замоли све кориснике здравствене заштите који имају заказане контролне прегледе у другим установама за два или три месеца, да се одмах по добијању упутства за заказивање прегледа обрате у службу, како би заказаивање било правовремено, а рад запосленима у болници не би био отежан.Листе чекања и листе заказивања постоје свуда у свету, па тако и код нас и ако се поступа по тој  устаљеној пракси, не би требало да буде већих проблема.

Наченица Службе за радиолошку дијагностику др Милица Тодић,говорећи о новом ЦТ-у, изјавила је да је реч је о мултислајсном скенеру, односно ЦТ апарату 64-редном,  са 3 дијагностичке станице и свом пратећом опремом, да је он  новије генерације, који нам даје врло прецизну слику органа и ткива које снимамо. То је неинвазивна метода, која приказује све органе тела, првенствено је намењен за снимање   органа  торакса, органа  абдомена и мале карлице, али и централног нервног система.

„ Апарат нам је значајан превасходно због тога што се овде ради велики број цт дијагностика, цео регион Срема усмерен је на нашу установу и службу, а треба имати у виду и све већи број онколошких пацијената, код којих је неопходно дијагностиковати туморске промене, као и постерапијско праћење тих пацијената. Овим апаратом добијамо много више података о малим променама које се развијају, скраћујемо време снимања, а смањује се и доза зрачења, што је најважније“- истакла је др Тодић.

Када је реч о новим апаратима за које средства  обезбеђује Светска банка, у најави постоји могућност да митровачка болница добије и нови УЗ апарат.