Ускоро радионице за психијатријске пацијенте – пројекат Eпархије сремске СПЦ

Данас је у Општој болници Сремска Митровица озваничен почетак сарадње између Српске православне цркве- Епархије сремске и једине регионалне здравствене установе секундраног типа у Срему, са циљем да се помогне психијатријским пацијентима кроз радионице и психотерапије.

Иницијатор овог пројекта је Стефан Недић, вероучитељ и заменик председника одбора за верску натаву Епархије сремске,који је приликом данашње посете болници рекао, да су радионице замишљене тако, да се једном недељно, разговара са пацијентима, изводе мануелни и ликовни радови,  пишу литетрни састави, израђују мозаици, колажи и слично. Са пацијентима ће радити стручно оспособљени вероучитељи, а време ће бити посвећено свима без обзира на верску, националну или расну припадност, јер како наглашава Недић, важна је воља која је присутна, јер је у фокусу искључиво човек и његово психосоматско и душевно здравље.

Овај пројекат подржала је и Градска управа за соц.заштиту и заштиту животне средине, а заменица начелника те управе Слађана Мирчета, изразила је велико задовољство што је Град Сремска Митровица у могућности да подржи  овакве идеје , с обзиром да је ментално здравље на неки начин запостављено и што ће новооформљени тим  учествовати у реализацији пројекта у складу с а својим надлежностима.

„ Одушевљени смо иницијативом  која је потекла од епархије Сремске и господина Стефана Недића и њихове спремности да раде са  пацијентима који се лече на психијатрији. Епархија Сремска је духовни пастир већине наших пацијената, а овом радионицом заједнички помажемо онима који су душевно болесни и на тај начин ћемо заокупити њихово време и помоћи у што бржој ресоцијализацији и враћању у породично и радно окружење“- рекао је в.д.директор митровачке Опште болнице,Прим.др Драган Малобабић.

Наша установа данас је добила и поклон – икону св.Севастијана Џексонског, мисионара нових дана, који потиче са тла Америке, а који је мисионарио болешљив . Икона носи симболику веровања у светитеље, а запосленима у болници веру у успешно лечење свих нових болести.