Др Станимир Чекеринац говорио је за медије о менталном здрављу поводом обележавања Националног месеца менталног здравља

Mинистaрствo здрaвљa je мeсeц јун прoглaсилo зa Нaциoнaлни мeсeц мeнтaлнoг здрaвљa и тим поводм данас је у Неуролошкој и психијатријској амбуланти одржана конефернција за медије на којој је говорио др Станимир Чекеринац, специјалиста психијатрије и начелник Службе за психијатријске болести Опште болнице Сремска Митровица.

Циљ обраћања јавности је скретање пaжње нa знaчaj прaвoврeмeнoг рeaгoвaњa и нaчинимa прeвaзилaжeњa и лeчeњa мeнтaлних пoрeмeћaja у нaшoj пoпулaциjи, пoсeбнo oних oбликa кojи су нaстaли кao пoслeдицa eпидeмиje кoрoнa вирусoм.

„ Када је реч о  менталном здрављу сви прво помислимо на болести које су тешке душевне , а заборављамо да оне подразумевају и велики број болести које нису тешке,али су готово невидљиве за обичног посматрача, као што су сви анксиозни поремећаји и блажи депревисни поремићаји. Важно је бавити се превенцијом како до таквих стања не би дошло, јер како је важно одржавати физичку кондицију, тако је важно одржавати и ментално здравље и имати увид у себе и како човек функционише данас.

У последње три године живимо живот који је потпуно другачији. Били смо суочени са страховима, бригама, неизвесностима, услед епидемије корона вируса, и они оболели и они којима је неко близак оболео и то свакако оставља последице по наше ментално здравље. Недостајало је да вас неко поздрави, загрли, разговара са вама, недостајало је блискости, па ево и сада када короне готово да и нема. Изгубила се потреба за другим људима која је толико важна за ментално здравље и тај период је предуг. Питање је да ли ћемо се и када вратити у нову реалност и шта да чинимо да се вратимо у нормални ток живота после короне.

Савет је да се људи врате базичним људским вредностима, нормалним социјаним контактима, одржавају пријатељске везе, да се друже, разговарају..да се полако враћају животним садржајима који ће им поправљати лоша ментална стања и врате себи. Уколико је то немогуће и даље постоје нереални страхови, не само као последица короне него и неизвесна егзистенцијална питања услед економске кризе свуда у свету, савет је да се оде на разговор, јер се људи лакше отварају код психијатра него неком ближњем. Важно да са неким можете да поделите свој проблем и потражите помоћ, са неким ко вам је близак. Разговор је веома важан, да искажемо своје тегобе и да ли то што осећамо нас спутава у свакодневним обавезама.Највише су у последње три године били погођени млади, адолесценти школског узраста и најстарији грађани, јер су због короне били изоловани или затворени. Морамо се враћати сами себи и добрим животним навикама.Ако човек не може сам себи да помогне да превазиђе лоше ментално стање,отежано или тешко фукционише, обавезно је потребно јавити се у нашу амбуланту.

Велики је број анксиозних поремећаја, велики број људи је у констатном страху, али смо зато ми ту да помогнемо.“ –објаснио је др Станимир Чекеринац