У нашој болници обележен Светски дан бубрега

Данас се широм света обележава 10. март- Светски дан бубрега Хрoничнa бoлeст бубрeгa je веома чeстa – 1 oд 10 oдрaслих људи ширoм свeтa је имa , a aкo сe нe открије и не лeчи, мoжe бити смртoнoснa. Рaнo oткривaњe oмoгућaвa збрињaвaњe и лечење бoлeсти кaкo би сe спрeчила смртнoст. Ове године, фoкус је нa нaпoрима дa сe пoвeћa информисаност и свест o здрaвљу бубрeгa.
У одељењу хемодијализе Опште болнице Сремска Митровица, овај дан обележен у сарадњи са градским Удружењем бубрежних инвалида, дружењем и пригодним коктелом, а у складу са важећим епидемиолошким мерама. Присутнима је подељен је нови број часописа „Нефро“, а вечерас ће бити организовано дружење у билијар клубу.
Председница Удружења и медицинска сестра у одељењу хемодијализе Виолета Србљанин, захвалила је, пре свега, свим запосленим лекарима и медицинским сестрама и техничарима болнице који овде раде, на истрајности и пожртвовању у лечењу дијализних пацијената, нарочито за време трајања епидемије Ковид 19 вируса, и нагласила да је током протекле две године урађено око 31.300 дијализа, а од тог броја преко 5.000 дијализа пацијената са потврђеним корона вирусом.
„ Без помоћи друштвене заједнице и појединаца било би тешко обезбедити боље услове и конфор за пацијенте, те се на данашњи дан захваљуемо свима који помажу: Град Сремска Митровица обезбедио те телевизоре, Општина Шид два клима уређаја, заједница Мормона три кревета са душецима, аспираторе, дефибрилаторе, мониторе, дизалице, 100 комплета постељине, компанија Елмер обезбедила је вагу за мерење телесне тежине, а Адвентистичка црква инсталациони пропратни материјал“ – изјавила је Виолета Србљанин.

Обележавању Дана бубрега, испред менаџмента митровачке болнице, присуствовала је Гордана Павловић, главна сестра и том приликом подсетила да је едукација запослених једна од најважнијих карика за успешно вођење и лечење дијализних пацијената, чему установа посвећује посебну пажњу. Честитала је запосленима на изузетном напору у савладавању нових протокола у раду са ковид пацијентима, у нади да ће таква посвећеност остати у свима који овде раде.
Драге гошће данас су биле Слађана Мирчета и Милица Живановић испред градске Управе за социјалну заштиту и заштиту животне средине.