Oбележили смо Светски дан бубрега

У одељењу дијализе митровачке Опште болнице данас је обележен 11.март – Светски дан бубрега, под слоганом „Живети добро са бубрежном болешћу“

Према подацима Светске здравствене организације 10% одрасле популације данас болује од неког облика бубрежне болести, те је неопходно улагати додатне напоре у раду на превенцији и раном откривању, јер се многе болести једино тако могу успешно лечити.

У нашој земљи, због болести бубрега лекарима опште праксе јави се,годишње, у просеку, 22 000 особа , а болнички се лечи  њих 15 000, док битку са болестима бубрега изгуби близу 1650 људи. Уколико се болест не открије на време и пређе у терминално стање, спроводи се терапија хемодијализе или се бубрег  трансплантира.

Симптоми који могу указати на болести бубрега, најчешће су: поремећај при мокрењу, отежано и болно мокрење, бол у пределу бубрега, вртоглавица, малаксалост, губитак апетита, а начини на које можемо спречити болест су :физичка активност, унос течности, редовна контрола крвног притиска, здрава исхрана, избегавање алкохола и дувана.

„ Данас обележавамо наш дан у нешто измењеним условима због епидемије корона вирусом и одлучили смо да у одељењу дијализе наше болнице поделимо заштитне маске свим пацијентима, као и часописе и упутства за дијализу, нарочито она која се тичу исхране и венског приступа дијализи“- рекла је Виолета Србљанин, заменица председника Удружења бубрежних инвалида Града Сремска Митровица и медицинска сестра у овом одељењу и додала да захваљујући мобилној телефонији, у овим тешком времену успевамо да пребродимо кризу и будемо у сталном контакту са нашим драгим пријатељима из земаља у региону. Удружење је посебно захвално особљу одељења дијализе за мукотрпан и несебичан рад са повећаним бројем пацијената који се дијализирају.

Обележавању Светског дана бубрега присуствовала је и главна сестра митровачке Опште болнице Гордана Павловић, истакавши том приликом да  болница  пружа максималну помоћ и подршку како онима који се овде дијализирају ( а то су пацијенти из целог Срема), тако и лекарима и медицинским сестрама, који су у ово време епидемије на три фронта – и у црвеној зони, и у зеленој зони и у редовном раду са пацијентима на свом одељењу. „ Оно што као установа планирамо да урадимо, јесте помоћ у виду континуиране медицинске едукације за запослене, упућивање на стручне симпозијуме и семинаре, набавке неопходне савремене опреме и апарата, али исто тако и повећање броја стручног кадра свих профила“ – изјавила је Гордана Павловић.