Конференцијом за новинаре обележен Месец борбе против рака

Конференцијом за новинаре коју су данас заједнички организовали ЗЗЈЗ и Општа болница Сремска Митровица, обележен је Месец борбе против рака, са циљем да се истакне значај превентивних прегледа и развије свест код наших суграђана о важности одазивања на превентивне прегледе, који се организовано спроводе скрининг методама.

Забрињавајући је податак Светске здравствене организације о све већем броју оболелих од карцинома и на жалост, смртних исходa – према подацима за 2020.годину, 19,3 милона људи је оболело, док је регистровано 9,9 милиона смртних случајева. Водеће локализације карцинома су плућа, дојка и дебело црево

У обраћању медијима, др Бранка Малбашић Зечевић, спец.социјалне медицине ЗЗЈЗ Сремска Митровица, изнела је податак да је ситуација у Сремском округу и Сремској Митровици слична оној у Европи и свету  и истакла да су код мушкараца најчешћи  карциноми плућа, дебелог црева и простате, а код жена дојки, грлића материце, желуца и панкреаса.

У Србији се годишње дијагностикује око 36 000 оболелих, а више од 20 000 људи умире од последица тих малигних болести, што су забрињавајући подаци. Наша земља је 12.у Европи по обољевању, а друга по смртности.

„ Митровачке здравствене установе ЗЗЈЗ, Дом здравља и Општа болница учествују у Националним програмима скрининга рака дојке, дебелог црева и грлића материце, са циљем да се смањи број оболелих, болест открије на време, јер је рано откривање, одазивањем на превентивне прегледе начин да се не дозволи болести да узнапредује“ – истакла је др Малбашић Зечевић и нагласила да свако од нас може утицати на смањење броја оболелих здравим животним навикама и превенцијом као најбољим механизмом у контроли малигних болести, јер кад болест препознамо на време, лакше је и лечење и излечење.

Специјалиста онкологије митровачке Опште болнице др Жељко Кочић, на данашњој конференцији за медије, најпре је указао на последње податке Међународне организације за истраживање рака, по којима ће се, у наредних десет година, број оболелих од карцинома удвостручити, а једна од шест особа умрети, док ће једна од седам особа добити рак.

Говорећи о факторима ризика за настанак малигних болести, др Кочић је навео на првом месту дуван и алкохол јер садрже преко 40 штетних супстанци, које нападају плућа, грло, једњак,желудац,панкреас, бубрег, дојке, док су други фактори мање заступљени,али не и мање опасни, а то су јонизујућа зрачења којима су изложени неки здравствени радници, хемијске супстанце ( у хемијској, кожарској, дрвној и текстилној индурстрији), а такође и претеривање у исхрани која је засићена мастима, те је препорука 5-6 оброка дневно свежег воћа и поврћа.

„ Када говоримо о лечењу онколошких пацијената, постоје хируршко и конзервативно, у зависности од карактеристика самог тумора, локализацији и узнапредованости. Хируршко лечење се примењује код локализованих туморакоји се нису проширили и у зависности од карактеристика самог тумора и у митроачкој болници примењује се лечење већине карцинома. Када је реч о конзервативном лечењу у примени је хемотерапија, радио илин биолошка терапија . У нашој установи се примењују сви видови хемотерапије и за локализоване и локално проширене туморе, док се радио терапија ( ради се у Институту за онкологију) код лакално узнапредованих карцинома. Биолошка терапија је новијег датума, у нашој земљи се примењује од пре две године и то у Институту за онкологију, даје најбољи резултат и ефекат јер је циљана и зауставља раст тумора, али је може добити само пацијент са одређеним хистолошким карактеристикама тумора, о чему одлучује конзилијум лекара“ –објаснио је др Кочић.