Конференција за медије

У митровачкој Општој болници данас је одржана  конференција за медије на којој је директор др Живко Врцељ говорио о резултатима рада установе у одлазећој 2020. години, са свим актуелностима које су пратиле тај рад.

Директор митровачке болнице др Живко Врцељ је најпре подсетио да установа обавља здравствену делатност са основним циљем да оствари највиши могући ниво очувања и унапређења здравља грађана са подручја Сремског округа, али и свих других оболелих који овде потраже медицинску помоћ.

Oва година је, готово цела,била посвећена организацији система рада у условима епидемије корона вирусом, са којим се још увек боримо и свакодневно налазимо начине  и могућности да спремни одговоримо на изазов који је непознананица свуда у свету.

Од почетка епидемије до данас у нашој установи лечено преко 2500 оболелих од корона вируса и урађено близу10.300 дијагностичких прегледа.

Захваљујући државном врху, ресороном министарству,Влади АП Војводине и Покрајинском секретаријату за здравство, као и нашим сарадницима у локалној самоуправи,  домовима здравља, ЗЗЈЗ, за сада добро функционишемо у смислу смештајних капацитета, броју респиратора и других медицинских апарта и опреме и наравно кадровском питању. Нама је од огромне помоћи био ресорни Покрајински секретријат јер смо увек, у зависности од потреба имали довољно заштитне медицинске опреме од маски, визира, скафандера, до средстава за дезинфекцију. Запослени дају свој максимум у борби за чување здравља и живота пацијената оболелих од корона вируса и овом приликом им упућујем огромну захвалност, нарочито онима који раде предано, савесно и увек у складу са Хипократовом заклетвом.

Болница је у овој години имала велики број значајних донација, помено бих овом приликом 7 мобилних респиратора, 5 клиничких респиратора добијених посредством Министарства здравља и РФЗО-а,затим видео ларингоскоп, пацијент мониторе и 13 аспиратора, вагу са висинометром за педијатрију, више стотина хируршких блуза и панталона, као и антидекубиталне душеке, пулсне оксиметре и друге важне апарате и опрему, донираних од стране Града С.Митровица,као  и градских привредника и удружења.

Др Врцељ је захвалио и свим другим бројним донаторима, од друштвено одговорних субјеката до приватних лица, чија помоћ нам значи и увек је добродошла.

Имајући у виду да митровачкој болници гравитира сво становништво региона Срема и да се из седам домова здравља пацијенти упућују на специјалистичке прегледе и лечење, а да би се на време и најтачније одговорило на потребе корисника здравствене заштите, и у овој години учињен је  помак када је реч о улагањима у опрему и апаратуру.На основу додељених средстава по основу уговора о финансирању опремања здравствених установа са пок сек за здравство АП Војводине, спроведени су поступци јавних набавки и набављена је следећа опрема: Ендоскопски стуб – гастроскоп у вредности  15,5 милиона динара, замењена је телефонска централа у вредности 2,4 милиона динара, а када је реч о инфраструктурним радовима урађено је проширење разводне мреже кисеоника у хируршком блоку, вредности близу 9,5 милиона динара.

По истом основу у току је спровођење јавне набавке за видео-ларингоскоп ( 1,5 милиона динара) и РТГ цев за рендген (3,1 милиона динара).

Оно што ће бити приоритет за следећу годину, када је реч о набавци опреме, то је пре свега УЗ апарат за радиологију, мобилни рентген апарат, веш машине, блатекси..

Најављена  реконструкција и адаптација Опште болнице у Сремској Митровици, која подразумева занављање ентеријара и грађевинске радове од пода до плафона,сачекаће следећу годину. Реч је о великом и значајном пројекту који спроводи републичка Канцеларија за управљање јавним улагањима, посредством локалне самоуправе, чија ће реализација допринети стварању енергетски ефикасне и функционалне целине. вредност радова је близу милијарду динара.

Болица је и редовни учесник обележавања датума из Календара здравља, чији је циљ очување здравља, промоција здравих животних навика, превенција болести и информисаност о значају превенције. Овакве активности болница већим делом спроводи у сарадњи са Домом здравља, ЗЗЈЗ Сремска Митровица, средњом медицинском школом, Црвеним крстом и другим партнерима, јер све више постаје важна улога целокупног здравственог система у подизању свести о значају превенције, правовремене дијагностике и лечења.Због познате епидемиолошке ситуације, таквих активности је било мање, а издвајамо :Светски дан бубрега ( у марту), Светски дан дојења( у јулу), Светски дан срца (у септембру), „Дај педалу раку“-Међународни дан борбе против рака дојке ( у октобру).

Тренд одласка медицинских сестара и техничара у иностранство, настављен је и ове године, али у мањем обиму, и не прати само Србију, него и готово све земље региона, и ми се надамо да ће континуирано повећање плата медицинским радницима и лекарима допринети да стопа одласка искусних радника буде нижа.

У кадровском смислу, према нашим потребама, а по основу конкурса Министарства здравља, у 2020.години, стални радни однос засновало је укупно 59 радника: 8 лекара, 38 мед.сестара/техничара и 13 немедицинских радника. У току је конкурс за пријем на неодређено за 21 радника: 5 лекара, 12 мед.сестара/техничара, и 4 немедицинска радника ( спремичаце и радници у техничкој служби)

 Крајем прошлог месеца, нашу установу посетио је Тим спољашњих оцењивача Агенције за акредитацију здравствених установа Србије, који је спровео свеобухватну проверу усклађености рада наше болнице са стандардима за акредитацију, увидом у рад установе, прегледом документације и планом за унапређење квалитета рада, у циљу утврђивања начина на који једна установа одржава утврђени ниво квалитета, а на основу којег је и стекла сертификат о акредитацији на максималних 7 година.

У званичном допису након посете, стоји да руководство наше болнице заслужује све похвале у ангажману током новонастале епидемиолошке ситуације, а спровођењем процедура, увођењем нових и поштовањем свих противепидемијских мера, у потпуности прати квалитет и пружа безбедност како пацијентима тако и запосленима. Општи је утисак да је у нашој установи унапређен ниво рада у многим областима са циљем постизања бољих резултата и током актуелне епидемиолошке ситуације.

И у следећој години, очекују нас велики изазови, поготово када је реч о борби против корона вируса.Сви запослени у болници, верујем,наставиће да свакодневно улажу максимум напора у обављању својих редовних обавеза, а руководство да обезбеди најбољу могућу потпору за несметан и квалитетан рад, у циљу очувања здравља и излечења оболелих.