Конферецијом за медије обележили смо Дан срца – 29.септембар

Ове године Светски дан срца, 29.септембар, обележава се под слоганом „Свим срцем за здраво срце“ а тим поводом у митровачкој Општој болници одржана је конференција за медије, са циљем да се јавност упозна и подсети на значај очувања здравља и придржавања препорука лекара, како би се смањио број обелелих од срчаних болести.

Др Бранка Малбашић Зечевић, спец.социјалне медицине из ЗЗЈЗ С.Митровица, указала је да су кардиоваскуларне болести водећи узрок смртности у свету, а према подацима Популационог регистра за акутни коронарни синдром,  болести срца и крвих судова , са учешћем близу 52%, водећи су узрок умирања у Србији, а ситуација је слична и у Срему. Др Малбашић је још рекла да градски ЗЗЈЗ прати и анализира здравствено стање становништва и даје препоруке за приоритете када је реч о плановима за превенцију и лечење болести. Интересантан је податак да се хипертензија као један од  главних узрочник срчаних болести ,више  региструје код жена (55,8%), док је код  мушке популације тај проценат 44,2%

По речима др Николе Ивановића, кардиолога митровачке Опште болнице, бројни су фактори ризика који могу утицати на појаву обољења кардиоваскуларног система. Постоје они на које не можемо утицати ( старосна доб, наслеђе, пол) и оне на које можемо, и то, пре свега бригом о свом здрављу, превенцијом и посетом лекару. Већина фактора ризика  се може контролисати и лечити а  то су висок крвни притисак, холестерол, претерана гојазност, дувански дим, физичка неактивност.

„ Хипертензија је водећи узрок срчаних болести и назива се још „тихим убицом, људи често ни не знају да га имају, зато је важно редовно контролисати притисак код лекара опште праксе, а ако је потребно и обавити специјалистички преглед. Такође је важно контролисати ниво шећера у крви, јер је и он један од значајних узрочника болести срца, а оно што је најважније јесте да сами водимо рачуна о свом здрављу и ту се пре свега мисли на гојазност, неправилну исхрану (избегавање соли и масноћа), као и адекватну физичку активност, која се не сме занемарити без обзира на године“- објаснио је др Ивановић и напоменуо да је од пресудне важности, када је јави срчани проблем, на време потражити помоћ лекара.

Начелник градске Управе за здравство Војислав Мирнић, присуствовао је данашњој конференцији поводом обележавања  Дана срца и подсетио да је ова управа, заједно са својим партнерима , до појаве корона вируса, активно учествовала у обележавању свих значајних датума из Календара јавног здравља, као и организацији бесплатних превентивних прегледа за грађане, како у амбуланатама митровачке општине тако и у специјалистичким амбулантама болнице, и тиме омогућили грађанима да превенцијом учине много за себе и своје здравље. „Овога пута, желимо да скренемо пажњу јавности да  обележавањем  Дана срца, заправо подсећамо наше суграђане како да превенцијом и здравим стиловима живота сачувамо срце и крвне судове“- нагласио је на крају Мирнић.