Прве бебе у 2020. години

Наша најмлађа суграђнка у новој години рођена је 3. јануара. Девојчица Теодора родила се у 2 сата, природним путем, а срећна мама је Александра Босанчић из Лаћарка. Није крила своју срећу и захвалност свима који су њој и њеној беби посветили посебну пажњу у овој, новој 2020. години.

„Порођај је протекао одлично, беба је одлично, девојчица је, зваће се Теодора, 3. 280 грама је тешка и 48 цм дугачка. Природно сам се породила, ово ми је трећа беба. Предивно искуство, сестре и доктори су јако љубазни и све је супер прошло”, рекла Александра Босанчић из Лаћарка.

Породилиште је обишао градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер са сарадницима, поводом рођења прве бебе у 2020. години. Том приликом дароване су мајка и беба.

„Данас смо овде једним заиста лепим поводом, као и сваке године Град Сремска Митровица дарује прворођену бебу са територије нашег Града. Посебно ми је задовољство да смо даривали бебу која је треће дете у породици. Локална самоуправа и Република Србија покушавају да кроз многе мере које предузимамо побољшамо наш природни прираштај, наш наталитет. Овај наш  долазак у породилиште у Општу болницу Сремска Митровица показује колико нам је овај сегмент битан и колико ћемо се и наредних година борити да имамо што више беба и што виши наталитет,” истако је градоначелник Санадер.

Новогодишња ноћ и први дани ове године у породилишту Опште болнице Сремска Митровица протекли су уобичајено. Током првог дана 2020. рођен је просечан број беба за то доба и све је протекло у најбољем реду.

Војислав Мирнић, начелник Градске управе за за здравствену и социјалну заштиту, обишао је прородилиште заједно са градоначелником и изјавио: „Град Сремска Митровица је и за 2020. годину определио средства за родитељски додатак за прворођене бебе. Реч је о укупном износу од 10 милиона динара, односно по 30.000 динара за сваку прворођену бебу на територији нашег Града. Ово је једна од мера пронаталитетне политике коју Град спроводи, а поред ње хтео бих да напоменем да је и Закон о финансијској подршци породици са децом определио значајна средства у износу од 105.000 динара за прворођено дете, за другорођено дете 24 рате по 10.000 динара, а за треће и четврто дете 12.000, односно 18.000 динара у наредних десет година. Сматрам да су ово добре мере пронаталитетне политике и Град ће наставити са овим мерама и у будућности, а овакве мере да ће сигурно допринети порасту популације. На територији Града је претходне године рођено 309 беба које су биле прве бебе својим родитељима.”

Прва беба рођена у породилишту Опште болнице са територије Срема 1. јануара у 2 сати и 45 минута, девојчица (3,900г, 51цм), мајка Весна Нинковић из Јаска (Ириг).

„Породилиште Опште болнице у Сремској Митровици и ове године има задовољство да угости градоначелника Санадера са сарадницима и директора установе др Живка Врцеља. Овом приликом желео бих да истакнем да Република Србија, Покрајина Војводина, Град Сремска Митровица и руководство Опште болнице редовно прате породилиште у својим активностима, тако да је оно увек лепо окречено, чисто, уредно и спремно чека наше будуће маме. Такође, желео бих да изразим жаљење зато што је број порођаја у прошлој години у односу на 2018. годину био значајно мањи, тако да смо укупно имали 119 беба мање. У 2019. години рођено је 1.383 беба, од тога 700 мушких и 683 женске бебе. Имали смо 19 близанаца и једну трудноћу која се завршила рођењем тројки. Поручио бих суграђанкама да каријера и све остало што прати каријеру није најбитнија ствар у животу, прворотка у Срему сада већ старија од 29 година и апеловао бих на њих да се што раније опредељују за рађање, док је њихово тело, односно организам млад,” рекао је др Драган Малобабић.

На крају је др Драган Малобабић честитао свима Нову годину и изразио наду да ће се у Војводини број порођаја бар вратити на ниво из 2018. године.

Извор и фотографије: градски портал Сирмијуминфо