Koнференција за медије

У митровачкој Општој болници јуче је одржана  конференција за медије на којој се директор др Живко Врцељ обратио јавности говорећи о резултатима рада установе у одлазећој 2019. години, са свим актуелностима које су пратиле тај рад, као и планираним активностима у следећој години.

Директор митровачке болнице др Живко Врцељ је најпре подсетио да установа обавља здравствену делатност са основним циљем да оствари највиши могући ниво очувања и унапређења здравља грађана са подручја Сремског округа, али и свих других оболелих који овде потраже медицинску помоћ. Током године, у болници се обави преко 270.000 специјалистичких и дијагностичких прегледа, изврши око 7000 хируршких операција, хоспитализује близу 20.000 пацијената.

Узимајући у обзир да митровачкој болници гравитира сво становништво региона Срема и да се из седам домова здравља пацијенти упућују на специјалистичке прегледе и лечење, а да је у порасту број обољења кардиоваскуларног и неуролошког система, као и број малигних болести, горе поменуте цифре не изненађују. Да би се на време и најтачније одговорило на потребе корисника здравствене заштите, учињен је огроман помак када је реч о улагањима у опрему и апаратуру. Само током 2018. године, Влада Војводине и покрајински секретаријат за здравство издвојили су преко 100 милиона динара за набавку нових апарата, као и реализацију инфраструкурних радова, а током 2019.године, сума у износу од 27.000.000,оо динара, опредељена је за набавку нових апарата по конкурсу покрајинског секретаријата за здравство, а реч је о ендоскопском стубу за колоноскопију, 6 пацијент монитора за Ургентни пријем и јединицу хируршке интензивне неге, као и два апарата за анестезију. Ово је још један доказ да је наш оснивач наставио тренд улагања у здравство, без кога бољитак у пружању болничких услуга не би био могућ.

Оно што ће бити приоритет за следећу годину, када је реч о набавци опреме, то је пре свега гастроскоп са ендоскопом, блатекси, респиратори, дефибрилатори, фрижидер за чување крви на трансфузији, индустријска машина за прање веша.По расписивању конкурса Покрајинског секретаријата за здравство, аплицираћемо за средства, за ове намене.

Др Врцељ за наредну годину најављује комплетну реконструкцију и адаптацију Опште болнице у Сремској Митровици, која подразумева занављање ентеријара и грађевинске радове од пода до плафона,јер су такве санације и адаптације важне, како би запослени имали боље услове за рад, а пацијенти квалитетнију болничку услугу. Реч је о великом и значајном пројекту који спроводи републичка Канцеларија за управљање јавним улагањима, посредством локалне самоуправе, чија ће реализација допринети стварању енергетски ефикасне и функционалне целине. Очекује се да ће радови отпочети половином 2020.године, трајаће око три године, а вредност радова је близу милијарду динара.

Наша болница је једна од ретких која се може похвалити великим бројем донатора који кроз различите форме помажу рад установе. Издвајамо донацију компаније Дунав осигурања (250 000.оо динара) за набавку система за превентиву мера безбедности, Компаније Суноко (240.000,оо динара), за сервер – за унапређење информационог система, а свакако су била важна средства других донатора, чиме је обезбеђена куповина фрижидера за складиштење реагенаса у лабораторији. Наши пријатељи Домис ентеријери поклонили су 50 комплета постељине, док су други партнери укупно издвојили суму од 270.000,оо динара за набавку нове болничке постељине. Посебно смо захвални Казнено-поправном заводу и његовом управнику Александру Алимпићу на помоћи у изради и испоруци делова мобилијара за потребе болничких одељења. Искрено се надамо да ће ова дугогодишња успешна сарадња бити настављена и у наредним годинама.

Наша установа веома је посвећена промотивним активностима,а свакако су најзначајнији бесплатни превентивни прегледи – велика акција Министарства здравља, која се из месеца у месец спроводи у готово свим здравственим установама у Србији. У митровачкој болници, своје здравље кроз ове акције, до сада је проверило око 3000 грађана, у 17 акција, и ми верујемо да ће и наредних месеци оне дати очекивано добре резултате, јер је то прилика да сви грађани у једном дану без заказивања и без здравствене картице провере своје здравље. У прошлој години најчешћи су били заступљени интернистички прегледи , ултразвучни прегледи абдомена, лабораторијске анализе..

Ми смо и редовни учесници обележавања датума из Календара здравља, чији је циљ очување здравља, промоција здравих животних навика, превенција болести и информисаност о значају превенције. Овакве активности болница већим делом спроводи у сарадњи са Домом здравља, ЗЗЈЗ Сремска Митровица, средњом медицинском школом, Црвеним крстом и другим партнерима, јер све више постаје важна улога целокупног здравственог система у подизању свести о значају превенције, правовремене дијагностике и лечења. Најпосећеније акције из Календара здравља, у протеклој године биле су: обележавање Светског дана срца, Светског дана здравља, Дан борбе против карцинома, Дан борбе против можданог удара, Светски дан бубрега,..

Тренд одласка медицинских сестара и техничара у иностранство, не прати само Србију, него и готово све земље региона, и ми се надамо да ће повећање плата медицинским радницима и лекарима допринети да стопа одласка искусних радника буде нижа. У кадровском смислу, према нашим потребама, а по основу конкурса Министарства здравља, у 2019.години, стални радни однос засновало је укупно 43 радника, од тога 3 лекара, 1 виши ртг техничар, 34 медицинске сестре/техничара и 5 немедицинских (техничких) радника. У исто време, 20 радника је прекинуло радни однос у нашој болници: 3 лекара, 4 медицинске сетре, 1 виши ртг техничар, 2 административна радника и 10 неквалификованих радника. Процентуално, најмање је оних који одлазе на рад у друге земље, а највише је оних који одлазе природним одливом ( у пензију, на пример), или из личних разлога. У овом моменту наш највећи проблем је обезбедити довољан број спремачица, а превазилазимо га ангажовањем радне снаге из специјализованих кућа за ту делатност. Такође имамо проблем и са недовољним бројем возача, које обезбеђујемо запослењем које плаћамо из сопствених извора, а неретко у сарадњи са возачима Дома здравља, превазилазимо настале потешкоће. Важно је да се не нађемо у ситуацији да је немогуће обавити транспорт пацијената и о томе се посебно води рачуна.

Такође бих поменуо податак да је митровачка болница преузела 17 запослених из Дома здравља Сремска Митровица, из Службе физијатрије и то 2 лекара, 8 виших и 7 физиотерапеутских техничара.

Када говоримо о стручном усавршавању у протеклој години, специјалистичке студије започело је 7 лекара наше установе ( из радиологије, две из гинекологије, интерне медицине, урологије, анестезије и ургентне медицине) а за наредну годину план је да 5 до 6 лекара буде упућено на специјалистичке студије – из интерне медицине, трансфузије, радиологије, дерматологије, анестезије, нефрологије. Протекле недеље у митровачкој болници почела је да ради амбуланта за пластичну и реконструктивну хирургију- др Катарина Гачић Максимовић, а ускоро се са специјализације враћа и дечији хирург др Никола Крстић. То је процес који је „жив“, прате се потребе установе за новим кадровима, новим специјалистима и у том смислу сачињава план, које по процени и мишљењу ЗЗЈЗ, одобрава Министарство здравља.

На недавном састанку у Покрајинском секретаријату за здравство митровачка болница похваљена је за добро финансијско пословање и функционисање укупног система, а на мени као директору и мојим најближим сараницима је да створимо климу за још боље услове и за запослене и за кориснике здравствене заштите.“- рекао је др. Врцељ.

Обезбедити најбоље методе у пружању здравствених услуга, поштујући захтеве пацијената, применом најновијих технолошких достигнућа у циљу бржег и ефикаснијег лечења – мисија је митровачке Опште болнице, са циљем непрекидног доброг рада и пословања и у наредном периоду – уз подршку и помоћ оснивача Владе Војводине, Покрајинског секретаријата за здравство, Министарства здравља, Града Сремска Митровица, као и бројних сарадника и пријатеља.