Одржан Хуманитарни хорски маратон за Дечије одељење Опште болнице

Хуманитарни хорски маратон за Дечје оделјенје Опште болнице Сремска Митровица, а поводом прославе Светског дана хорског певанја одржано је у суботу 14. децембра ове године у Медицинској школи „Драгиња Никшић” у Сремској Митровици на којем,између осталих,  била присутна и заменица градоначелника Светлана Миловановић.

Хуманитарна акција чији је мото „… за ДЕЦУ, јер буде и подстичу оно најбоље у свима нама!” започиње овим хорским концертом а иницијатор-организатор је хор „Сербица“ из Сремске Митровице уз покровитељство и подршку Града Сремска Митровица.

Светлана Миловановић заменица градоначелника рекла је: „На иницијативу хора Сербика и магистра Владимира Опачића је и започео овај хорски маратон јер данас обележавамо и Светски дан хорског певања, а ми смо ову акцију претворили у хуманитарну акцију за помоћ Дечјем одељењу наше Опште болнице. Ми смо се наравно радо прикључили овом позиву поготово што су у питању деца, а и овако леп повод. Од хора Сербика нам заиста долазе увек добре идеје као што смо прошле године имали певаче из Јужноафричке Републике на тај начин обележили Светски дан хорског певања сада ово, али ова акција нам је заиста изузетно значајна јер се ради о деци, о Дечјем одељењу. Град Сремска Митровица је свакако имао у плану реконструкцију, реновирање Опште болнице, целе болнице наша би обавеза била да исфинансирамо овај пројекат и то у вредности од 30 милиона, а средства за реконструкцију болнице би дала Републичка Влада тако да свакако имамо у плану овако једну акцију али ово је наша помоћ као грађана док се то све не изврши у народне рецимо три године, да ми урадимо оно шта можемо да радимо за нашу децу Прво је био план да се уради Дечији кутак да би тој деци некако олакшали дане које морају свакако да проведу у болници на лечењу, да би они могли да се забаве, па су нам онда када смо били на лицу места дошле неке друге идеје, нпр. да се направи кутак за мајке које такође имају право да се бар мало одморе, предахну негде, попију кафу, па смо такође приметили да рецимо немају трпезарију у том Дечјем одељењу и тако идеја је пуно, а ми смо ево започели вечерас ову акцију која траје 6 месеци тако смо отприлике планирали негде до пролећа. Позивам све који су заинтересовани да нам се придруже, физичка лица или друштвено одговорне фирме сви су добродошли, идеја имамо, помоћ нам треба, а посебно бих се захвалила донаторима који су нам већ сада помогли у реализацији овог програма и посебно нашим вечерашњим гостима музичарима, то су мушке и женске певачке групе, хорови који су из Шида, из Новог Сада, нису из Сремске Митровице али су дошли да нам помогну у овој нашој акцији. Има 6 хорова неки су мушки чисто мушки, неки су женски ансамбли, и наравно наш хор Сербика.”

На концерту су учествовали: Женски хор „Хор Шидеја”, Шид (диригент Александар Шварц); Мушки вокални ансамбл „Мушкет”, Нови Сад (диригент Вук Милановић); Хор АКУД УНС „Соња Маринковић”, Нови Сад (диригент Дуња Деурић); Ансамбл студената Етномузикологије, Академија уметности Нови Сад (класа др Нице Фрациле, ред. Проф. др Весна Ивков, доцент; мср Светлана Ђачанин и мср Јулијана Баштић, сарадници); Женски вокални састав „Рес миранда”, Нови Сад (диригент Дуња Хузјан) и домаћин Хор „Сербица” Сремска Митровица (диригент мр Владимир Опачић).

Живећи културу као опште добро, преко 100 певача на сцени испевали су хуманитарни маратон и заједно са митровачком публиком прославили Светски дан хорског певања, међународни хорски догађај који промовише универзалне вредности солидарности, сарадње, мира и разумевања међу људима, народима и културама. Прославља се у децембру, у целом свету. Концерти су бесплатни или хуманитарног карактера чиме се капацитети заједнице усмеравају на опште добро. Стимулише и професионалце и аматере да се укључе, изразе и остваре. Ствара партнерски однос између уметника и публике.

Град Сремска Митровица се након организације прошлогодишњег гостовања вокалног ансамбла из Јужне Африке, а на иницијативу мр Владимира Опачића диригента хора „Сербица“ и уз подршку и покровитељство Града Сремска Митровица, по други пут прикључује овој глобалној прослави.

Хуманитарни хорски маратон до сада су подржали:

Донатори: Казнено-поправни завод, Сремска Митровица; Ротаракт Клуб, Сремска Митровица; Ученици ОШ „Б.П. Пинки”, Сремска Митровица; Винарија „РБ Барил”, Александровац | Благоје Ивљанин; КФТРЈ – Градска кафетерија, Сремска Митровица и технички партнери: Општа болница Сремска Митровица; Медицинска школа „Драгиња Никшић”, Митровачка гимназија, Јелена Милаковић веб дизајнер, Туристичка организација града и Канцеларија за младе Сремска Митровица и ту није крај. Акција се наставља до испуњења пројектованих циљева!

Ако желите да урадите нешто племенито „…за ДЕЦУ, јер буде и подстичу оно најбоље у свима нама! будите део ове лепе приче. ПРИДРУЖИТЕ НАМ СЕ!”

Техничку подршку концерту обезбедили су: Центар за културу „Сирмиумарт” и „Мооn Multimedia”.

Извор информације и фотографије: портал Сирмијуминфо Сремска Митровица