1.decembar – Svetski dan borbe protiv side

Svetska zdravstvena organizacija obeležava Svetski dan borbe protiv side od 1988. godine. Ona radi na tome da promoviše važnost da ljudi koje žive sa infekcijom HIV-a imaju pravo na prevenciju i lečenje, pravo donošenja odluka u vezi sa svojim zdravljem, kao i pravo na život pun poštovanja i dostojanstva bez diskriminacije. Pored toga, ukoliko se infekcija otkrije na vreme i ako se odmah krene sa lečenjem, osoba obolela od HIV-a može nesmetano da živi. Najčešći način prenosa infekcije je nezaštićen seksualni odnos.

Savetovanje i testiranje na HIV su potpuno besplatni, anonimni i poverljivi. Ne zakazuju se, a nisu vam potrebne ni bilo kakve fizičke pripreme. Testiranje traje oko 20 minuta i moguće ga je besplatno obaviti 365 dana u godini.

Povodom obeležavanja Evropske nedelje testiranja (22.-29.11.2019.) i Svetskog dana borbe protiv SIDA-e (1.12.) Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica u sklopu svojih redovnih aktivnosti sprovodi akcije edukacije i testiranje na HIV brzim testovima. Ova aktivnosti imaju za cilj ne samo povećanje obuhvata testiranih, već i znanja o ovoj opakoj ali preventabilnoj bolesti. Studije sprovedene na teritoriji naše zemlje govore da značajan broj osoba inficiranih virusom HIV-a ne zna svoj status te ne samo da predstavlja izvor zaraze za svoje partnere već i mogućnost medikamentozne kontrole oboljenja, budući da postavljanje dijagnoze u ranoj fazi bolesti im značajno bolju prognozu.
U cilju povećanja znanja o ovoj opakoj ali preventabilnoj bolesti Centar za kontrolu i prevenciju bolesti planirao je niz edukativnih predavanja i akcija testiranja

Na nekoliko mesta u mitrovačkoj bolnici biće postavljeni plakati i dostavljen propagandni materijal čiji sadržaj ukazuje na činjenice koje treba da znamo o sidi, kako se prenosi  i kako se leči.