1.децембар – Светски дан борбе против сиде

Светска здравствена организација обележава Светски дан борбе против сиде од 1988. године. Она ради на томе да промовише важност да људи које живе са инфекцијом ХИВ-а имају право на превенцију и лечење, право доношења одлука у вези са својим здрављем, као и право на живот пун поштовања и достојанства без дискриминације. Поред тога, уколико се инфекција открије на време и ако се одмах крене са лечењем, особа оболела од ХИВ-а може несметано да живи. Најчешћи начин преноса инфекције је незаштићен сексуални однос.

Саветовање и тестирање на ХИВ су потпуно бесплатни, анонимни и поверљиви. Не заказују се, а нису вам потребне ни било какве физичке припреме. Тестирање траје око 20 минута и могуће га је бесплатно обавити 365 дана у години.

Поводом обележавања Европске недеље тестирања (22.-29.11.2019.) и Светског дана борбе против СИДА-е (1.12.) Центар за контролу и превенцију болести Завода за јавно здравље Сремска Митровица у склопу својих редовних активности спроводи акције едукације и тестирање на ХИВ брзим тестовима. Ова активности имају за циљ не само повећање обухвата тестираних, већ и знања о овој опакој али превентабилној болести. Студије спроведене на територији наше земље говоре да значајан број особа инфицираних вирусом ХИВ-а не зна свој статус те не само да представља извор заразе за своје партнере већ и могућност медикаментозне контроле обољења, будући да постављање дијагнозе у раној фази болести им значајно бољу прогнозу.
У циљу повећања знања о овој опакој али превентабилној болести Центар за контролу и превенцију болести планирао је низ едукативних предавања и акција тестирања

На неколико места у митровачкој болници биће постављени плакати и достављен пропагандни материјал чији садржај указује на чињенице које треба да знамо о сиди, како се преноси  и како се лечи.