Промотивним активностима обележен Светски дан менталног здравља

Данас је на Тргу у Сремској Митровици, обележен 10.октобар – Светски дан менталног здравља, у чијој реализацији су поред носиоца кампање Царитас-а, учествовали и представници Опште болнице,  Дома здравља, ЗЗЈЗ, средње медицинске школе „Драгиња Никшић“ и других организација и удружења, а подржала је градска Управа за здравство.  Кампања под називом „Може да се деси сваком“ организована је са циљем подизања свести о значају превенције и заштите менталног здравља, као и борбе против стигматизације особа са менталним сметњама.

Грађанима је  подељен рекламни материјал, инфо  листићи и брошуре чији садржај ову тему приближава широј јавности.

„ Свакој особи којој се дијагностикује ментални поремећај, аутоматски се укида радна способност, али ми, као друштво у целини, треба да знамо, да они ипак могу функционисати уз адекватан лекарски надзор, помоћ и оспособљавање за радне задатке и у том смислу постоји иницијатива за измену Закона, којим би оболели од менталних болести остали активни чланови друштва, а који би регулисао њихов статус у смислу неизопштавања из друштвене заједнице“ – рекла је Кристина Драгишић, председница митровачког „Царитас“-а.

Општа болница Сремска Митровица, као једина регионална установа секундарног типа, редовно учествује у активностима из Јавног календара здравља, па тако и овај пут, када је реч о Дану менталног здравља.

Директор митровачке болнице, др Живко Врцељ“ на данашњем окупљању, посебно је нагласио да је најважније радити на превенцији и раном откривању првих знакова психичких поремећаја, поготово ако су генетске природе. Спречавањем фактора ризика – стресова, лоших међуљудских односа, тежити психичком благостању, избегавати лоше и негативне утицаје колико год је то могуће – само су неки од начина да не постанемо анксиозни, деперсивни, нервозни, а таква стања све су присутнија на глобалном нивоу.

„ Оваква стања предупредићемо побољшањем односа са другима, здравијом комуникацијом, избалансираним реакцијама и примереним понашањем – што се свакако учи у породици, по хришћанским начелима“- речи др Живка Врцеља директора митровачке болнице, који је још додао да и кад се деси неки од менталних поремећаја, као друштво морамо бити спремни да спречимо сваку дискриминацију и учинимо све у процесу ресоцијализације, како би излечене особе наставиле са својим друштвеним активностима.

У митровачкој болници постоји развијена неуролошка и психијатријска служба, а свака особа која потражи помоћ лекара на време, уз адекватну терапију, редовне прегледе и уз савете лекара специјалиста, свакако може рачунати на излечење.

Подршку у обележавању Светског дана менталног здравља пружила је између осталих и локална самоуправа Града Сремска Митровица.

„Ментално здравље је значајно за целокупну заједницу, то је основ једне заједнице и не треба на њему да раде само здравствене установе, већ целокупно друштво. Ментална болест није заразна, али равнодушност јесте, тако да уколико сви социјално и економски не јачамо то наше здравље ни сама заједница неће бити јака”, рекла је Слађана Мирчета, заменик начелника Градске упораве за здравствену и социјалну заштиту.

Организације цивилног друштва имају капацитет да својим активностима учествују у процесу социјалне инклузије особа са инвалидитетом и менталним сметњама уводећи и нове врсте социјалних услуга интеграције и ресоцијализације ОСИ и особа са менталним потешкоћама, учествују у процесу оношења одлука, спровођења дијалога о социјалним политикама са органима власти.