„Daj pedalu raku“

Manifestacija „Daj pedalu raku” i ovog oktobra – Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, održana je u subotu, 5.oktobra, na Trgu Ćire Milekića u Sremskoj Mitrovici

Manifestacija „Daj pedalu raku” ima za cilj podizanje svesti cele društvene zajednice, a posebno žena o značaju preventivnih i redovnih pregleda dojki, ranog dijagnostifikovanja i lečenja bolesti, kao i promovisanju zdravih stilova života naročito sporta, stavljajući akcenat na biciklizam koji je idealan kako u prevenciji tako i u rehabilitaciji posle operacije raka dojke.

„Danas u sklopu obeležavanja oktobra, meseca borbe protiv raka dojke, organizovana je ova manifestacija vožnje bicikla kao simboličan gest podrške toj borbi. Naša bolnica  uključena je u Nacionalni program skrininga raka dojke koji se u Srbiji sprovodi od 2012. godine, po preporuci Svetske zdravstvene organizacije. U toku prošle godine, u Službi za radiološku dijagnostiku urađene su 1882 mamografije, što je zadovoljavajući broj. Uglavnom se žene pozivaju na skrinig mamografije u jednoj životnoj dobi, obično je to oko 50. godine života, pa nadalje. Rak dojke je jedan od vodećih zloćudnih tumora kod žena, svih zemalja sveta, kako bogatih, tako i siromašnih. Ono što je pridonelo porastu raka dojke i to je jedan od bitnih faktora, je to što žene sve kasnije rađaju, rađaju posle 30. godine života ili uopšte ne rađaju, znači dojke ne obave svoju biološku funkciju i kod tih žena su tumori dojke znatno češći. Od ostalih faktora rizika, tu su smanjena fizička aktivnost, nepravilna ishrana, mnoge hemikalije u ishrani, nečistoće u vodi u vazduhu. Preventiva je bitna u sprečavanju svih bolesti, pa tako i raka dojke, a mamografija je bitna jer skrining mamografijom možete da otkrijete i one maligne promene u dojci, koji se ne mogu okriti pipanjem dojke, koje je opet jedna od prvih metoda samopomoći kod žena. Žene posle tuširanja, kupanja treba da same pregledaju svoje dojke i da na vreme alarmiraju bilo kakve promene koje se pojave na dojkama” rekao je dr Živko Vrcelj, direktor Opšte bolnice Sremska Mitrovica.

Rak dojke je da podsetimo, najčešći maligni tumor i jedan od vodećih uzroka prevremene smrtnosti žena u Republici Srbiji. Poslednjih decenija beleži se konstantan porast broja obolelih, a jedan od najvećih problema je kasno otkrivanje i dijagnostika raka, najčešće u odmakloj fazi bolesti.

Vojislav Mirnić, načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu je ovom prilikom rekao: „Daj pedalu raku 2019, manifestacija koja se pored 22 grada još, održava i u Sremskoj Mitrovici ima izuzetan značaj za naše sugrađanke, je priča o preventivi kako bi se izbegao karcinom dojke ili kako bi se na vreme izlečio karcinom dojke. Kada govorimo o karcinomu dojke statistika kaže da 3.000 žena koje se leče od karcinoma dojke koji je otkriven na vreme uspešno izleče, a nažalost podaci su sasvim drugačiji, poražavajući kada se to ne otkrije na vreme. Još jednom pozivam sve naše sugrađanke da na vreme idu na preventivne preglede, da obave samopregled, da se odazivaju na mamografiju kako bi se na vreme izlečili ili preventivno delovali u slučaju ove opake bolesti. Danas, biciklizmom koji je veoma značajan kao aktivnost, kako u postoperativnom periodu, tako naravno i u prevenciji obeležavamo i pružamo podršku kako našem sugrađankama tako i njihovim porodicama. Ovde su prisutni predstavnici Grada, predstavnici zdravstvenih institucija, Doma zdravlja, Opšte bolnice, Zavoda za javno zdravlje, Crvenog krsta, udruženja građana, nevladin sektor koji je svestan ozbiljnosti ove situacije i koji žele da skrene pažnju javnosti i da ih upozori koliko to može biti opasno za naše sugrađanke.“

Projekat su podržali i aktivno učestvovali u vožnji, predstavnici udruženja, sportskih klubova, lokalnih samouprava, zdravstvenih ustanova i institucija, sportisti, mediji iz 22 grada i opštine u Srbiji, a među njima i Sremska Mitrovica.