„Дај педалу раку“

Манифестација „Дај педалу раку” и овог октобра – Међународног месеца борбе против рака дојке, одржана је у суботу, 5.октобра, на Тргу Ћире Милекића у Сремској Митровици

Манифестација „Дај педалу раку” има за циљ подизање свести целе друштвене заједнице, а посебно жена о значају превентивних и редовних прегледа дојки, раног дијагностификовања и лечења болести, као и промовисању здравих стилова живота нарочито спорта, стављајући акценат на бициклизам који је идеалан како у превенцији тако и у рехабилитацији после операције рака дојке.

„Данас у склопу обележавања октобра, месеца борбе против рака дојке, организована је ова манифестација вожње бицикла као симболичан гест подршке тој борби. Наша болница  укључена је у Национални програм скрининга рака дојке који се у Србији спроводи од 2012. године, по препоруци Светске здравствене организације. У току прошле године, у Служби за радиолошку дијагностику урађене су 1882 мамографије, што је задовољавајући број. Углавном се жене позивају на скриниг мамографије у једној животној доби, обично је то око 50. године живота, па надаље. Рак дојке је један од водећих злоћудних тумора код жена, свих земаља света, како богатих, тако и сиромашних. Оно што је придонело порасту рака дојке и то је један од битних фактора, је то што жене све касније рађају, рађају после 30. године живота или уопште не рађају, значи дојке не обаве своју биолошку функцију и код тих жена су тумори дојке знатно чешћи. Од осталих фактора ризика, ту су смањена физичка активност, неправилна исхрана, многе хемикалије у исхрани, нечистоће у води у ваздуху. Превентива је битна у спречавању свих болести, па тако и рака дојке, а мамографија је битна јер скрининг мамографијом можете да откријете и оне малигне промене у дојци, који се не могу окрити пипањем дојке, које је опет једна од првих метода самопомоћи код жена. Жене после туширања, купања треба да саме прегледају своје дојке и да на време алармирају било какве промене које се појаве на дојкама” рекао је др Живко Врцељ, директор Опште болнице Сремска Митровица.

Рак дојке је да подсетимо, најчешћи малигни тумор и један од водећих узрока превремене смртности жена у Републици Србији. Последњих деценија бележи се константан пораст броја оболелих, а један од највећих проблема је касно откривање и дијагностика рака, најчешће у одмаклој фази болести.

Војислав Мирнић, начелник Градске управе за здравствену и социјалну заштиту је овом приликом рекао: „Дај педалу раку 2019, манифестација која се поред 22 града још, одржава и у Сремској Митровици има изузетан значај за наше суграђанке, је прича о превентиви како би се избегао карцином дојке или како би се на време излечио карцином дојке. Када говоримо о карциному дојке статистика каже да 3.000 жена које се лече од карцинома дојке који је откривен на време успешно излече, а нажалост подаци су сасвим другачији, поражавајући када се то не открије на време. Још једном позивам све наше суграђанке да на време иду на превентивне прегледе, да обаве самопреглед, да се одазивају на мамографију како би се на време излечили или превентивно деловали у случају ове опаке болести. Данас, бициклизмом који је веома значајан као активност, како у постоперативном периоду, тако наравно и у превенцији обележавамо и пружамо подршку како нашем суграђанкама тако и њиховим породицама. Овде су присутни представници Града, представници здравствених институција, Дома здравља, Опште болнице, Завода за јавно здравље, Црвеног крста, удружења грађана, невладин сектор који је свестан озбиљности ове ситуације и који желе да скрене пажњу јавности и да их упозори колико то може бити опасно за наше суграђанке.“

Пројекат су подржали и активно учествовали у вожњи, представници удружења, спортских клубова, локалних самоуправа, здравствених установа и институција, спортисти, медији из 22 града и општине у Србији, а међу њима и Сремска Митровица.