Реализована још једна акција Министарства здравља

Данас су, по препоруци ресорног министарства,у митровачкој Општој болници, организовани следећи превентивни прегледи:  интернистички ( ЕКГ, мерење крвног притиска и мерење нивоа шећера у крви),  лабораторијске  анализе – тумор маркери на карцином дебелог црева и општи тумор маркери ( ЦЕА и Ца19-9), као и ултразвучни прегледи абдомена и општи прегледи уха,грла и носа, у склопу нове акције Министарства здравља – бесплатни  прегледи за све грађане.

„Свакако је ово јединствена прилика да грађани провере своје здравље, јер превентивом спречавамо настанак  тежих  облика болести и важно је открити болест на време, односно у раној фази, када је и постотак шанси за излечење далеко виши. Нарочито је важно да се на преглед јављају грађани који немају здравствено осигурање и они који имају стварних индиција за прегледе.“ -рекао је за медије директор др Живко Врцељ и додао да је ово је 16.та по реду акција Министарства здравља у којој митровачка болница учествује и у њима је, до сада, прегледано близу 3000 грађана, што је одличан резултат .

Важност превентивних прегледа потврдио је и начелник Службе ОРЛ и МФХ, др Синиша Радовановић, истакавши да,  када је реч о регији уха, грла или носа, у порасту  број пацијената који имају проблем са алергијом, слабијим слухом, а није ретка ни појава малигнитета. „ Свака превенција је заправо једини и прави пут, јер се искључиво на тај начин болест дијагностикује, а самим тим и реагује  на време, у циљу даљих испитавања и лечења“ – наглашава др Радовановић.

Позиву на превентиве прегледе, у сремско-митровачкој болници,  одазвало се  334 грађана и обављено укупно 685 прегледа и анализа: Интернистичких 94, ОРЛ 72, Лабораторија ( ЦЕА и Ца19-9) 82 и УЗ абдомена 56.

 

У акцији су, поред митровачке болнице, учествовали и у сви сремски домови здравља.