Нови апарати у митровачкој болници

Општу болницу у Сремској Митровици данас је посетила заменица покрајинског секретара за здравство др Снежана Бојанић, а повод је био набавка нових апарата, обезбеђених средствима Владе Војводине и Покрајинског секретаријата за здравство.

„ Почетком ове године, по основу јавног конкурса за доделу средстава војвођанским болницама за набавку недостајуће опреме и апарата, за нашу установу, одобрена су средства у износу од близу 27 милиона динара.

Тим средствима набављени су  ендоскопски стуб за колоноскопију, 6 пацијент монитора за праћење основних животних функција и то:  2 за Ургентни пријем и 4 за  јединицу хируршке интензивне неге, као и 2  апарата за анестезију у хируршким операционим салама.

Захваљујући посебном ангажовању челника Владе АПВ и Покрајинског секретаријата за здравство, ми данас имамо савремену и најбољу могућу апаратуру која је неопходна у дијагностици и лечењу оболелих. Само у прошлој години миторвачка болница добила је апарате и урађени су неопходни инфраструктурни радови, у вредности од око 100 милиона динара и то је јасан показатељ, колико покрајина улаже у војвођанско здравство, конктерно у Општу болницу Сремска Митровица и ја верујем да ће такав тренд бити настављен и убудуће.

Набавком нове опреме додатно је могуће унапредити и модернизовати  здравствени систем и постепено решавати  листе чекања, а када је реч о  условима рада и бенефиту за  пацијента , они су свакако умногоме  побољшани.“ – речи су др Живка Врцеља директора митровачке болнице, који је овом приликом додао, да ће на евентуалном новом конкурсу, као приоритет, бити затражена набавка ендоскопског стуба са гастроскопом, блатекси за одељења, као и још један цт апарат, а када је реч о инфраструктурном опремању, неопходна је и нова телефонска централа.

Циљ сваког напретка у смислу набавке нове опреме и апарата је боља и квалитетнија доступна здравстена услуга за све кориснике здравствене заштите и у том смислу је др Снежана Бојанић, заменица покрајинског секретара за здравство  истакла, да је и ова набавка за митровачку болницу доказ колико покрајина улаже у здравство у Војводини. „Само за митровачку болницу до сада је опредељено 144 милиона динара за набавку апарата и опреме, јер секретаријат има поверења у људе који овде раде и који збрињавању пацијенте из целог Срема. Испостављени апарати – од болничог пријема, операционих сала и гастроентеролошке амбуланте, доказ су једног сврсисходног циљаног опремања где се води  рачуна о приоритеима и стварним потребама. Митровачка болница има врло стручне гастроентерологе, признате у стручној јавности и они својим радом заслужују и квалитетан колоноскопски стуб“ – рекла је др Бојанић.

Начелник Службе специјалистичко-консултативних амбуланти и шеф гастроентролошке амбуланте др Велимир Новаковић, спец.гастроентеролог, објаснио је значај новог ендоскопског стуба за колонскопију и нагласио да је реч о најсавременијем апарату новије генерације који ће значајно подићи ниво рада у нашој болници, а како митровачка болница покрива седам сремских домова здравља и ради скрининг програме превентивних прегледа на карцином дебелог црева, набавка оваквог једног апарата је потпуно оправдана. Др Новаковић је изнео и податак да се овде на годишњем нивоу уради 1500 колоноскопија – дневно око 10,раде 4 гастроентеролога, а да ће нови ендоскоски стуб допринети скраћењу листе чекања за пацијенте на период до два месеца, с тим што хитни случајеви имају приоритет.

МЕДИЦИНСКИ АПАРАТИ, галерија:

Апарат за анестезију              Ендоскоп.стуб за колоноскопију      Пацијент монитор