Zapažen rad dr Velimira Novakovića na Kongresu internista na Zlatiboru

Dr Velimir Novaković, gastroenterolog Opšte bolnice Sremska Mitrovica je. održao veoma zapaženo usmeno predavanje u glavnom programu XIX Kongresa internista Srbije, koje održano  08.06.2019., na Zlatiboru.  U radu kongresa učestvovalo je  preko 300 lekara iz naše zemlje, kao i stručnjaka  iz jugoistočne Evrope i Rusije.

Tema rada Dr Novakovića  bila je  savremena primena novih endoskopskih metoda u zaustavljanju krvarenja digestivnog trakta, uklanjanju polipa i redukciji tumorske mase. Po njegovim rečima, kombinacija injekcione terapije, hemoklipseva i argon plazma koagulacije je dala najbolje rezultate u zaustavljanju aktivnog krvarenja, naročito kod ulceracija želuca i dvanastopalačnog creva. Takođe kombinacija elektroresekcije i argon plazma koagulacije uspešno rešava polipe digestivnog trakta.

Na ovom značajnom skupu, predstavljena su iskustva lekara naše bolnice,a  rad  dr Novakovića je visoko ocenjen od širokog naučnog auditorijuma kongresa. Koautori rada su Dr Borislav  Dolamić, Dr Nikola  Ivanović i dr Ana Laušević.

„Ovakvi stručni skupovi izuzetno su značajni jer donose nova saznanja i rešenja u lečenju, a kako se poslednjih godina beleži porast malignih  bolesti debelog creva, savetujem obavljanje preventivne kolonoskopije, kako bi se na vreme uočili i uklonili polipi u debelom crevu. Sama procedura uklanjanja polipa podrazumeva najsavremenije endoskopske metode, koje se u mitrovačkoj bolnici i primenjuju. U našoj ambulanti radi se skrining kolonoskopijom za pacijente dobi između 50- te i 70 -te godine života, a ukoliko je u porodici bilo maligniteta u debelom crevu, kolonoskopije treba raditi do 40-te godine života.“ – reči su dr Velimira Novakovića.

Opšta bolnica Sremska Mitrovica  ima  jednu  od najrazvijenijih gastroenteroloških službi,kada je reč o  opštim bolnicama  u Srbiji i stalno radi na unapređenju svojih usluga i podizanju kvaliteta lečenja. U gastroenterološkoj službi pored dr Novakovića rade još dr Gordana Mitić, dr Radovan Zec i dr Ana Laušević.